Astronomisch Nieuws

Eenderde van de wereldbevolking kan de melkweg niet zien

Europa bij nacht. (credit: NASA)
Europa bij nacht. (credit: NASA)

Meer dan 80% van de wereldbevolking en meer dan 99 procent van de Europese en Amerikaanse bevolking leeft onder een lichtvervuilde hemel. Dit wijst een nieuwe studie uit die onlangs is gepubliceerd in Science Advances. De onderzoekers hebben een atlas samengesteld die de kunstmatige helderheid van de nachtelijke hemel weergeeft.

De onderzoekers hopen dat deze nieuwe atlas de ogen van mensen zal openen op het gebied van lichtvervuiling. De nieuwe atlas voorziet ons van belangrijke documentatie over de staat van de nachtelijke omgeving op het moment dat we op grote schaal willen gaan overschakelen op LED-verlichting. Aldus Dr. Fabio Falchi van het Light Pollution Science and Technology Institute in Italië en een van de samenstellers van de atlas.

We zullen goed moeten nadenken over de kleuren van LED-licht en de verlichtingsniveaus want als we dat niet doen dan kan de lichtvervuiling op een heldere nacht toenemen met een factor 2-3.

Uitgaande van de atlas kan eenderde van de wereldbevolking de melkwegband niet zien vanuit zijn woonplaats. Dit geldt voor bijna 80% van de Amerikaanse bevolking en 60% van de Europese bevolking.

Bovendien behoort 23% van het landoppervlak tussen 75°N en 60°Z (88% van Europa en ongeveer de helft van de Verenigde Staten), tot het meest lichtvervuilde gebied op Aarde.

Volgens Dr. Chris Elvidge, co-auteur van de atlas, van het NOAA (National Centers for Environmental Information) zijn er hele generaties Amerikanen die nog nooit de melkweg hebben gezien.

Inwoners van Duitsland en India hebben de grootste kans om de melkweg vanuit hun huis te kunnen zien. Inwoners van Saoedi-Arabië en Zuid-Korea de kleinste.

Inwoners van landen als Singapore,Italië en Zuid-Korea ervaren de meeste lichtvervuiling. Inwoners van Canada en Australië hebben de donkerste nachten.

In West-Europa zijn er slechts kleine gebieden waar de nachtelijke hemel nog erg donker is. Deze gebieden bevinden zich voornamelijk in Noorwegen, Zweden en Schotland.

Ondanks de grote, open ruimtes in het westen van de Verenigde Staten heeft de helft van de V.S. last van lichtvervuiling.

De nieuwe atlas is samengesteld door gebruik te maken van 20.865 zogenaamde Sky Quality Meters over de gehele wereld gecombineerd met data van de NOAA/NASA Suomi National Polar-orbiting Partnership (NPP) satelliet.

De nieuwe interactieve atlas kan hier bekeken worden. Je kan je eigen woonplaats opzoeken en kijken hoe erg het is (schrik niet…).

Bron: diverse persberichten, 10 juni 2016