Astronomisch Nieuws

Eenzame gaswolk groter dan ons sterrenstelsel gevonden

Eenzame gaswolk groter dan ons sterrenstelsel
De wolk werd gevonden met behulp van de XMM-Newton röntgentelescoop van de ESA. De wolk werd ook bestudeerd met de Very Large Telescope/Multi Unit Spectroscopic Explorer (VLT/MUSE) van de ESO in Chili en de Japanse optische Subaru telescoop op Hawaï. Foto website ESA

Een wetenschappelijk mysterieuze, geïsoleerde wolk groter dan ons sterrenstelsel is gevonden in een niemandsland voor sterrenstelsels.

De eenzame wolk zit vol met heet gas met temperaturen van 10.000 – 10.000.000 Kelvin en een totale massa van 10 miljard zonsmassa. Dat maakt het groter dan de massa van kleine sterrenstelsels.

De wolk werd gevonden in Abell 1367. Deze cluster van sterrenstelsels wordt ook wel de Leo Cluster genoemd en bevat ongeveer 70 sterrenstelsels. De cluster is ongeveer 300 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd.

De wolk werd per toeval in de XMM-Newtongegevens gevonden. De optische gegevens zijn afkomstig van de VLT/MUSE$-combinatie en bevestigen dat de wolk zich in de cluster bevindt. De wolk werd gevonden in een cluster sterrenstelsels waar duizenden sterrenstelsels aan elkaar zijn verbonden met dun heet gas met temperaturen van ongeveer 100.000.000 Kelvin ertussen.

De wolk is echter niet geassocieerd aan een sterrenstelsel en bevindt zich in een soort van niemandsland. De wolk is vermoedelijk afkomstig van een groot onbekend sterrenstelsels in de cluster.

Het gas in de wolk door de druk van het hete gas in de cluster als het gaststelsel in het hete gas zweeft met een snelheid van 1000 – 2000 kilometer per seconde.

Dat is ongeveer 50 keer sneller dan de baansnelheid van de Aarde rond de Zon. Dat niveau van krachten kan het interstellaire medium uit een sterrenstelsel scheuren en in dit geval ontdekten de onderzoekers dat de temperatuur van de wolk consistent is met zijn oorsprong uit een sterrenstelsel.

Volgens de onderzoekers is het alsof je haren en kleding achteruit vliegen terwijl je naar voren rent tegen een sterke tegenwind. Eenmaal verwijderd uit het gaststelsel is de wolk aanvankelijk koud en verdampt hij in het medium van de cluster zoals ijs smelt in de zomer.

Toch schatten de onderzoekers dat deze enorme mysterieuze wolk honderden miljoenen jaren heeft overleefd nadat hij uit zijn gaststerrenstelsel is werd verwijderd. Deze verrassende levensduur wordt slecht begrepen maar kan mogelijk iets te maken hebben met het magnetische veld in de wolk, aldus de onderzoekers.

Het magnetische veld kan werken om de wolk bij elkaar te houden door instabiele krachten te onderdrukken die hem anders zouden doen verdwijnen, denken de onderzoekers.

Toekomstig onderzoek met er voor zorgen dat astronomen gestript interstellair medium op grote afstanden van hun sterrenstelsel beter te leren begrijpen, evenals de effecten van turbulentie en warmtegeleiding.

Het is de eerste geïsoleerde wolk die zowel in H-alfa als röntgenstraling oplicht in een cluster van sterrenstelsels en die laat zien dat als gas uit sterrenstelsels wordt verwijderd het klonten kan creëren in het intraclustermedium en dat deze klonten in de toekomst kunnen worden ontdekt met nieuwe onderzoekstechnieken.

Artikel: An Hα/X-ray orphan cloud as a signpost of the intracluster medium clumping. Chong Ge, Rongxin Luo, Ming Sun, Masafumi Yagi, Pavel Jáchym, Alessandro Boselli, Matteo Fossati, Paul E.J. Nulsen, Craig Sarazin, Tim Edge, Giuseppe Gavazzi, Massimo Gaspari, Jin Koda, Yutaka Komiyama, Michitoshi Yoshida 

 

Eerste publicatie: 4 juli 2021
Bron: spacedaily