Ruimtevaartnieuws

Eenzame zonsopkomst voor de InSight lander op Mars

De Zon lijkt koud en ver in dit laatste beeld van de InSight lander op Mars. De Marslander InSight fotografeerde eerder deze week een sobere zonsopkomst op Mars. De sonde heeft sinds 2018  Mars als zijn thuisbasis en heeft tijdens zijn tijd daar duizenden foto’s gemaakt. Daarnaast verzamelde de sonde ook fascinerende wetenschappelijke gegevens over de geologie van de planeet.

De InSight lander fotografeerde deze zonsopkomst op 10 april 2022. Credit: NASA/JPL-Caltech

Volgens het officiële Twitter-account van InSight zal de sonde de opkomende zon nooit moe worden. “Elke ochtend klimt die verre stip hoger in de lucht waardoor ik energie krijg voor nog een rondje luisteren naar het gerommel onder mijn voeten.”

Waarom is de Zon zo belangrijk voor InSight?

Zonlicht is cruciaal voor de dagelijkse activiteiten van InSight. De rover is voorzien van twee 7 voet brede zonnepanelen die ongeveer 3000 wattuur per Mars-dag genereren. InSight is zo afhankelijk van zijn zonnepanelen om te functioneren dat de missie in de buurt van de evenaar landde om de hoeveelheid licht die de lander kan ontvangen te maximaliseren.

Al die zonneschijn is nodig voor het onderzoek van de planeet. InSight is een acroniem voor Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport. De lander beschikt over een reeks instrumenten die zijn ontworpen om de geologische geschiedenis en het interieur van de planeet te bestuderen.

Als eerste plaatste InSight een seismometer op het oppervlak van Mars om eventuele “marsbevingen” te detecteren, op basis daarvan zouden wetenschappers een 3D-model van het binnenste van Mars kunnen ontwikkelen. Het radiocommunicatiesysteem stuurt ook nauwkeurige gegevens over de rotatie en de wiebeling van Mars terug naar de Aarde. Resultaten van de missie van InSight zouden een licht kunnen werpen op het ontstaan van de rotsachtige binnenplaneten van het zonnestelsel

Hoe gaat het met de InSight-missie?

Nou …

InSight is al drie jaar en meer dan 140 dagen actief op Mars en heeft zeker met enkele tegenvallers te maken gehad. De hittesonde, de mol genoemd, zou een belangrijk onderdeel van de missie zijn maar NASA moest het project na twee jaar van mislukte graafpogingen stopzetten.

Onlangs was er veel stof op de zonnepanelen neergedaald waardoor de hele missie gevaar liep. Aan de positieve kant lijkt het erop dat het vermogensniveau is gestabiliseerd. Hopelijk kan men de missie gaande houden tot december 2022 want dan zou de sonde gepland met pensioen moeten gaan.

Eerste publicatie: 17 april 2022
Bron: NASA JPL