Ruimtevaartnieuws

Eerste Chinese Marsmissie in de problemen?

China lanceerde Tianwen 1 In juli 2020 en de rover van de missie, Zhurong genaamd, landde in mei 2021 op de rode planeet. Het duo verkende Mars soepel tot mei 2022, toen werd Zhurong in winterslaap gebracht, schuilende voor de strenge winter.

Selfie van Zhurong en het landingsplatform
Selfie van Zhurong en het landingsplatform

Maar de rover is mogelijk niet zoals verwacht uit zijn slaap ontwaakt. Die meldt de South China Morning Post. Deze krant schrijft dat Zhurong naar verwachting in december wakker zou worden en nog niet naar huis heeft gebeld. En tegelijkertijd lijkt de Tianwen 1 Mars-orbiter een communicatiestoring te ervaren.

Zhurong ging in mei 2022 in winterslaap om hem te helpen de lage temperaturen, stofstormen en zandstormen te doorstaan die veel voorkomen in de winter op Mars. De rover heeft een speciale anti-stofcoating op zijn zonnepanelen. Deze werden onder een hoek gezet voordat Zhurong aan zijn winterslaap begon.

Toch lijkt er iets mis te zijn gegaan. Niet-benoemde bronnen vertelden de SCMP dat teams op Aarde na zijn winterslaap nog geen signaal van de rover hebben ontvangen. Het is niet bekend wat het probleem is maar een naamloze bron vertelde SCMP dat “hoogstwaarschijnlijk de zandstormen het vermogen van Zhurong om zijn zonnepanelen te gebruiken om stroom op te wekken ernstig hebben verzwakt”.

En er is meer slecht nieuws voor de Chinese ruimtevaartorganisatie: het lijkt erop dat de Tianwen 1-orbiter ook stil is gevallen. De orbiter zocht aanvankelijk naar landingslocaties voor Zhurong voordat hij als verbindingssatelliet voor de rover diende. Sindsdien voert de Tianwen 1-orbiter zijn eigen wetenschappelijke programma uit, inclusief het onderzoeken en in kaart brengen van de rode planeet.

Een in Beijing gevestigde bron zei dat grondcontrolepersoneel problemen had ondervonden bij het downloaden van de nieuwste gegevens van de in een baan om Mars draaiende sonde, die o.a. is uitgerust met twee camera’s en verschillende wetenschappelijke instrumenten”, schreef de South China Morning Post. Radioamateurs hebben zelfs waargenomen dat grondstations van Tianwen 1 lijken te zijn gestopt met pogingen om contact te maken met de orbiter.

Het Chinese ruimtevaartagentschap heeft nog geen reactie gegeven met betrekking tot eventuele problemen met Zhurong en Tianwen 1.

Eerste publicatie: 9 januari 2023
Bron: South China Morning Post