RuimtevaartnieuwsZonnestelsel Nieuws

Eerste dataset van de Parker Solar Probe is beschikbaar voor het grote publiek

Parker Solar Probe
Artist impression van de Parker Solar Probe. Credit: NASA

 

De missie van de Parker Solar Probe is nu 15 maanden bezig. Met iedere passage van de Zon wordt de afstand tussen de ruimtesonde en de Zon iets kleiner. Gegevens die gedurende de eerste twee scheervluchten langs onze ster zijn verzameld zijn nu door de NASA online gezet zodat het geïnteresseerden er mee aan de slag kunnen.

De Parker Solar Probe werd op 12 augustus 2018 gelanceerd en heeft nu drie rondes om de Zon afgelegd. De gegevens die tijdens de eerste twee rondes zijn verzameld zijn door de NASA online gezet. De oogst bestaat uit ruwe databestanden en afbeeldingen.

De Parker Solar Probe zal de Zon tot in detail kunnen bestuderen. De ruimtesonde heeft al het record op zijn naam staan van de dichtste nadering van een door mensenhanden gebouwd object tot de Zon. Daarnaast is de ruimtesonde ook de snelste die tot nu toe is gelanceerd. Op wetenschappelijk gebied zal de Parker Solar Probe belangrijke metingen doen aan de corona van de Zon. Deze data is beschikbaar voor het onderzoeksteam maar later ook voor andere wetenschappers en zelfs amateurs. De ruimtesonde zal ons enorm veel leren over hoe de Zon werkt en zal ons helpen bij het voorspellen van het ruimteweer dat ook enorm van invloed is op de Aarde.

Het beschikbaar stellen van de gegevens aan iedereen zal niet alleen bijdragen aan het succes van de missie maar zal ook leiden tot nieuwe inzichten, aldus de projectwetenschappers van de Parker Solar Probe.

De Parker Solar Probe heeft een scala van wetenschappelijke instrumenten aan boord. De gegevens zijn via verschillende websites te verkrijgen:

De dataset bevat de gegevens die door de ruimtesonde tussen 31 oktober 2018 en 12 november 2018 en 30 maart 2019 en 19 april 2019 zijn verzameld. De data bevatten gegevens van zowel de periheliumpassage als de apheliumpassage (de kleinste en de grootste afstand tot de Zon). Tijdens de tweede periheliumpassage kwam de ruimtesonde tot een afstand van 24,8 miljoen kilometer van de Zon. Mercurius, als meest nabije planeet tot de Zon is in het perihelium 48 miljoen kilometer van de Zon verwijderd.

De ruimtesonde heeft er dus drie omwentelingen om de Zon opzitten. Er staan er nog 21 in de planning. De vierde periheliumpassage wordt verwacht op 29 januari 2020. De Parker Solar Probe zal dan op een afstand van slechts 19.4 kilometer langs de Zon scheren. Dit zal gebeuren met een snelheid van ongeveer 109 kilometer per seconde.

Uiteindelijk zal de Parker Solar Probe op een afstand van 6,4 miljoen kilometer langs de Zon scheren. Maar dit zal pas, als er in de tussentijd niks gebeurd met de ruimtesonde, in 2025 plaatsvinden. De verwachting is dat de ruimtesonde uiteindelijk door de sterke straling en de enorme hitte van de Zon vernietigd zal worden.

 

Eerste publicatie: 21 november 2019