Zonnestelsel Nieuws

Eerste officiële namen voor structuren op asteroïde Bennu

Namen voor structuren op asteroïde Bennu
Deze vlakke projectie van asteroïde Bennu toont de locaties van de eerste 12 oppervlaktestructuren die van de Internationale Astronomische Unie een officiële naam hebben gekregen. De geaccepteerde namen werden allemaal door teamleden van de OSIRIS-Rex-missie voorgesteld. De structuren op Bennu zijn vernoemd naar vogels en vogelachtige schepsels uit de mythologie en plekken die daarmee hebben te maken. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

De grootste rots op Bennu bevindt zich op het zuidelijk halfrond. De steen heeft een doorsnede van ongeveer 21,7 meter. Deze steen is al vanaf de Aarde ontdekt. Het rotsblok heeft nu de naam “Benben Saxum” gekregen naar de oorspronkelijke heuvel die het eerste uit het donkere water verrees in een oude Egyptische scheppingsmythe.

Benben Saxum en 11 ander structuren op de asteroïde hebben nu een officiële naam gekregen van de Internationale Astronomische Unie. Deze organisatie onder andere is verantwoordelijk voor de naamgeving van hemellichamen en hun oppervlaktestructuren. De namen werden voorgesteld door teamleden van de OSIRIS-Rex-missie die momenteel de asteroïde al een jaar lang onderzoekt en die deze zomer materiaal van het oppervlak gaat halen en dat terug naar de Aarde brengt.

De officiële namen zijn hieronder beschreven. Verschillende types terrein, kraters, groeven en breuken, rotsen en keien zullen worden vernoemd naar mythologische vogels en vogelachtige schepsels uit de mythologie en plekken die ermee hebben te maken.

Tlanuwa Regio is vernoemd naar de gigantische vogels die de aarde hebben bestrooid met stukjes van een slang die in de mythologie van Cherokee in pijlers van rotsen zijn veranderd. Tlanuwa Regio is een gebied bedekt met grote rotsblokken op het zuidelijk halfrond van Bennu.

Benben Saxum is vernoemd naar een oude Egyptische heuvel die ontstond uit de oerwateren Nu. In de Egyptische mythologie vestigde de god Atum zich op Benben om de wereld te creëren na zijn vlucht over het water in de vorm van de Bennu-vogel. Benben Saxum is het hoogste rotsblok op Bennu.

Roc Saxum is genoemd naar de Roc, een enorme roofvogel uit de Arabische mythologie van het Midden-Oosten. Roc Saxum is het grootste rotsblok op Bennu.

Simurgh Saxum is vernoemd naar de welwillende, mythologische vogel in de Perzische mythologie. De Simurgh zou alle kennis bezitten en Simurgh Saxum definieert de meridiaan op Bennu en is de basis voor het coördinatensysteem van de asteroïde.

Huginn Saxum en Muninn Saxum zijn aangrenzende rotsblokken vernoemd naar de twee raven, Huginn en Muninn, die de god Odin vergezellen in de Noorse mythologie.

Ocypete Saxum is vernoemd naar een van de Griekse harpijen, de half maagdelijke en half vogelverpersoonlijking van stormwinden die je zouden grijpen en dingen van de Aarde wegvoeren. Ocypete Saxum bevindt zich in de buurt van de oorsprong van het deeltjes uitwerpgebeurtenis op 19 januari 2019 op Bennu.

Strix Saxum is vernoemd naar de Strix vogel van slechte voortekens uit de Romeinse mythologie. Strix Saxum is een groot rotsblok naast de back-upmonstersite van de OSIRIS-REx-missie.

Amihan Saxum is vernoemd naar de mythologische godheid van de Tagalog (Filipijnen), die wordt afgebeeld als een vogel en het eerste wezen was dat het universum bewoonde. Deze grote, platte kei lijkt gedeeltelijk begraven te zijn en bevindt zich in Tlanuwa Regio, met een ongewoon hoge concentratie grote keien.

Pouakai Saxum is vernoemd naar de monsterlijke vogel die mensen doodt en opeet in de mythologie van Māori (Polynesië). Pouakai Saxum is een kei van 10,6 meter op het zuidelijk halfrond van Bennu, iets ten noorden van Benben Saxum.

Aetos Saxum is vernoemd naar de speelkameraad van de oppergod Zeus, die door Hera in de Griekse mythologie in een adelaar werd veranderd. Aetos Saxum is een opvallend platte kei, met een vleugelachtige vorm in de buurt van Bennu’s evenaar.

Gargoyle Saxum is vernoemd naar het Franse draakachtige monster met vleugels, vogelachtige nek en het vermogen om vuur te spuwen. Gargoyle Saxum is een grote prominente rots nabij de back-upmonstersite van de missie. Het is een van de donkerste objecten op het oppervlak is.

 

Eerste publicatie: 9 maart 2020
Bron: Goddard Space Flight Center NASA