Ruimtevaartnieuws

Eerste ruimtewandeling voor Chinese astronauten in Tiangong

De Chinese astronauten Tang Hongbo (links), Nie Haisjeng (midden) en Liu Boming (rechts) vormen de eerste bemanning van het Tiangong ruimtestation.
De Chinese astronauten Tang Hongbo (links), Nie Haisjeng (midden) en Liu Boming (rechts) vormen de eerste bemanning van het Tiangong ruimtestation. Credit: xinhua.net

Chinese astronauten hebben met succes de eerste tandem ruimtewandeling van het land uitgevoerd. Ze werkten zeven uur buiten het nieuwe Tiangong ruimtestation waarvan de eerste module in een baan om de Aarde draait.

De bouw van het Tiangong ruimtestation is een grote stap in het ambitieuze Chinese ruimtevaartprogramma dat ondertussen ook een autootje op Mars heeft rijden en verschillende ruimtesondes naar de Maan heeft gestuurd.

De drie astronauten werden de afgelopen maand gelanceerd om de allereerste bemanning van het ruimtestation te worden. Ze zullen drie maanden in het ruimtestation verblijven. Het is daarmee meteen de langste Chinese bemande missie tot nu toe.

Op zondagochtend werkten twee van de drie astronauten gedurende ongeveer zeven uur buiten het ruimtestation, aldus het China Manned Space Agency.

De veilige terugkeer van de astronauten Liu Boming en Tang Hongbo naar de Tianhe kernmodule markeert het succes van de allereerste ruimtewandeling in het kader van de bouw van het Tiangong ruimtestation, aldus het agentschap.

Hun taken omvatten onder andere het plaatsen van de panoramische camera buiten aan de Tianhe kernmodule en het testen van de robotische arm van het ruimtestation die gebruikt zal worden om toekomstige module rond het station te verplaatsen. De astronauten installeerden ook voetgrepen aan de robotische arm en met behulp van de arm voerden ze assemblagewerkzaamheden uit.

In een videoclip van Liu die de cabine verliet is te horen dat hij uitroept: “Wow, het is prachtig hier”.

Tang Hongbo and Liu Boming (rechts) maakten de eerste Chinese ruimtewandeling vanuit het nieuwe ruimtestation Tiangong.
Tang Hongbo and Liu Boming (rechts) maakten de eerste Chinese ruimtewandeling vanuit het nieuwe ruimtestation Tiangong.

Televisiebeelden op de nationale tv toonden de voorbereidingen van de astronauten op de ruimtewandeling waarbij ze hun uitrusting aantrekken en gezondheidscontroles uitvoeren

Later toonden beelden Liu en Tang die het luik openden en een voor een de module verlieten waarbij ze hun nieuw ontwikkelde, 130 kilogram zware, ruimtepakken droegen. Ze werden vanuit binnenuit ondersteund door commandant Ni Haisheng, een onderscheiden luchtmachtpiloot die aan zijn derde ruimtemissie bezig is.

Het was de eerste van twee ruimtewandelingen die voor deze missie staan gepland. Beide ruimtewandelingen zullen naar verwachting zes tot zeven uur duren.

Het was voor het eerst sinds 2008 dat Chinese astronauten zich buiten hun ruimtevaartuig begaven. Destijds zorgde Zhai Zhigang ervoor dat China het derde land, na de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, werd dat een ruimtewandeling voltooide.

Het is de eerste bemande Chinese missie sinds bijna vijf jaar. Het is ook een prestigekwestie want deze maand viert de Communistische Partij haar 100-jarig bestaan en dat gaat gepaard met een enorme propagandacampagne.

De bemanning heeft, als voorbereiding, meer dan 6000 uur getraind.

Het Chinese ruimtevaartagentschap heeft tot eind volgend jaar in totaal elf vluchten gepland waarvan drie bemande missies. Ze zullen twee labmodules afleveren om het ruimtestation uit te breiden en er zullen voorraden en astronauten worden gelanceerd.

Deze afbeelding toont de huidige configuratie van het Chinese ruimtestation.
Deze afbeelding toont de huidige configuratie van het Chinese ruimtestation.

Sprakeloos

De staatstelevisie toonde zondag beelden van het dagelijks leven van de astronauten in Taingong, waaronder het opstellen van een fiets en het oefeningen op een loopband. Een van de bemanningsleden was met eetstokjes aan het eten terwijl de andere een handstand deed en een salto maakte na het eten.

Volgens president Xi Jinping opent de bouw van het eerste Chinese ruimtestation een nieuwe horizon voor de mensheid in zijn zoektocht door de kosmos.

De Chinese ambitie om een eigen ruimtestation te hebben komt mede voort uit een ban van de Verenigde Staten om China toegang te geven tot het International Space Station dat een samenwerkingsverband is tussen de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Europa en Japan.

Het ISS is na 2024 klaar voor pensioen maar NASA heeft al gezegd dat de levensduur mogelijk opgerekt kan worden tot voorbij 2028. De levensduur van Tiangong is minstens tien jaar en China zegt open te staan voor internationale samenwerking in het ruimtestation.

Eerste publicatie: 4 juli 2021
Bron: Xinhua.net