Ruimtevaartnieuws

Eerste spiegelsegment van de James Webb Space Telescope is uitgeklapt

De James Webb Space Telescope heeft de eerste vleugel van zijn gouden spiegel uitgevouwen. De enorme telescoop heeft bijna zijn uiteindelijke vorm.

Uitvouwen hoofdspiegel JWST
Het eerste segment van de hoofdspiegel van de JWST staat op zijn plek, hier links op de foto. Credit: Northrop Grumman

De James Webb Space Telescope heeft gisteren, 7 januari 2022, het paneel met daarop de drie meest links segmenten van zijn hexagonale met goud gecoate hoofspiegel met succes uitgevouwen. Bijna twee weken na de lancering begint de telescoop zijn uiteindelijke vorm aan te nemen.

Vandaag, 8 januari 2022,  zal het tweede, rechtersegment worden uitgevouwen. NASA zal deze procedure vanaf ongeveer 15:00 uur Nederlandse tijd live uitzenden.

Het voltooien van de volledige zeshoek met de inzet van twee panelen markeert het einde van de grote ontvouwende stappen voor de telescoop die op 25 december 2021 werd gelanceerd. Om de mijlpaal te markeren zal NASA zaterdag 8 januari 2022 omstreeks 19:30 uur Nederlandse tijd een persconferentie houden.

Animatie van het uitvouwen van de hoofdspiegel van de JWST
Een animatie van het uitvouwen van de bakboordzijde van de hoofdspiegel van de James Webb Space Telescope. Credit: NASA.

Volledig uitgevouwen heeft de hoofdspiegel een doorsnede van 6,5 meter. In de komende dagen zal het JWST-team de opstelling van elk van de 18 individuele spiegelsegmenten aanpassen, deze worden elk door zeven actuatoren bestuurd. Dit gebeurt volgens een door NASA opgesteld protocol. Het team zal de spiegelsegmenten gedurende het inbedrijfstellingsproces van vijf maanden blijven aanpassen waardoor Webb’s zicht van een lappendeken van 18 frames in één vloeiend beeld zal veranderen.

De telescoop heeft ook nog ongeveer 2 weken nodig om zijn eindbestemming in het Langrangepunt L2 te bereiken. Dit punt bevindt zich op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de Aarde. De JWST zal dan een derde en laatste koerscorrectie uitvoeren om daar in een juiste baan te komen. De eerste twee koerscorrecties vonden vlak na de lancering al plaats.

Eerste publicatie: 8 januari 2022
Bron: NASA