Ruimtevaartnieuws

ESA wil eigen Marslander bouwen voor de ExoMars rover

Rusland zal ESA geen lander leveren voor zijn Marsrover en dus wil de ruimtevaartorganisatie er zelf eentje bouwen en de benodigde fondsen werven om dit mogelijk te maken.

Model van de ExoMars rover
Model van de ExoMars rover. Credit: ESA

De ExoMars rover krijgt mogelijk een tweede kans om naar Mars te gaan. De ESA wil een in Rusland gebouwd instap- en afdalingsplatform ruilen voor een versie die in Europa is gemaakt. Maar de ruimtevaartorganisatie zal er wel een flink budget voor moeten zien te vinden.

Na een vergadering afgelopen week verzekerde ESA-directeur Josef Aschbacher verslaggevers dat de wetenschappelijke doelen van de ExoMars-missie over zes jaar nog steeds relevant zullen zijn wanneer de ruimtevaartorganisatie van plan is de rover te lanceren. De wetenschap et de Rosalind-Franklin-rover is nog steeds de meest geavanceerde en interessantste wetenschap in de zoektocht naar leven op Mars. Er is geen andere soortgelijke missie gepland en de missie zou, aldus ESA nog steeds topwetenschap zijn.

De rover, vernoemd naar wetenschapper Rosalind Franklin, zou in september van dit jaar gelanceerd worden om aan zijn reis naar de rode planeet te beginnen. De ExoMars-rover zou aan boord van een Russische Proton-raket worden gelanceerd en op het stoffige oppervlak van Mars landen met behulp van een in Rusland gemaakt landingsplatform genaamd Kazachok. Maar eerder in maart schortte ESA haar gezamenlijke missie met het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos op na de Russische invasie van Oekraïne.

De ruimtevaartorganisatie worstelt om haar missie naar Mars nieuw leven in te blazen en wil de rover nu in 2028 lanceren. Maar om dat te doen moet ESA de rover voorzien van een gloednieuw landingsplatform dat in Europa zal worden gemaakt.

Het lot van de rover zal worden beslist tijdens de vergadering van de ministerraad van de ESA die van 22 tot 23 november 2022 in Parijs zal worden gehouden. Elk van de lidstaten van het ruimtevaartagentschap wordt vertegenwoordigd door één persoon in de raad en ze krijgen elk één stem om de richtlijnen voor het ruimtevaartprogramma van de ESA te aanvaarden.

Tijdens de meeting zal ESA een eerste budgetverzoek indienen voor een missie van 360 miljoen euro waarvan het grootste deel gebruikt zal worden om de ExoMars-missie opnieuw te ontwerpen. Mogelijk is er later nog meer financiering nodig.

ExoMars is een tweedelige missie met een orbiter die in 2016 werd gelanceerd om de chemie van de atmosfeer van Mars te bestuderen. De Rosalind Franklin-rover is ontworpen om te zoeken naar bewijs van oud leven op Mars en moet dat doen met behulp van een handige boormachine die 2 meter onder het oppervlak gaat om het verleden van de planeet op te graven.

De missie liep talloze vertragingen op, zelfs voordat de zaken met het Russische ruimtevaartagentschap verkeerd gingen. Financiering voor ExoMars werd 10 jaar geleden toegekend maar technische vertraging en de covid 19-pandemie duwden de lanceringsdatum naar het najaar van 2022.

ESA heeft koortsachtig gewerkt om nieuwe ritten naar de ruimte te vinden nadat ze niet langer konden vertrouwen op de Russische Sojoez-raket. Het ruimtevaartagentschap heeft onlangs aangekondigd dat het de Falcon 9 van SpaceX zou gaan gebruiken om medio 2023 zijn Euclid infrarood ruimtetelescoop te lanceren. ESA wacht ook op de lancering van de Ariane 6-raket, een zware raket die eind 2023 moet debuteren.

Het is momenteel een lastige tijd voor de ESA maar hopelijk kan zijn Marsrover uiteindelijk zijn weg vinden naar de rode planeet. Ook al is dat dan 6 jaar later dan gepland.

Eerste publicatie: 23 oktober 2022
Bron: ESA