Ruimtevaartnieuws

Europese Vega C raket met succes gelanceerd

Het was, na een vertraging van twee uur, driemaal is scheepsrecht voor de nieuwe Europese Vega C-raket toen die op 13 juli 2022 vanaf de lanceerbasis in Kourou in Frans-Guyana werd gelanceerd.

De automatisch gesynchroniseerde pre-launch-sequentie die het aftellen vier minuten voor de lancering overneemt, stopte de procedure twee keer. Eerst voor de officieel geplande lancering om 13:13 uur Nederlandse tijd en een uur later, tijdens de tweede poging nog een keer.

Toen de 35 meter hoge Vega C eenmaal het lanceerplatform had verlaten ging alles zonder problemen verder, inclusief de vier ontstekingen van de Avum+ bovenste trap. Dit is een verbeterde versie van degene die op de originele Vega-raket werd gebruikt.

Succesvolle lancering Europese Vega C raket
Succesvolle lancering van de nieuwe Europese Vega C vanaf de lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana. Credit: ESA/Arianespace

Vega C, ontwikkeld door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en voortaan geëxploiteerd door het Franse Arianespace, is aanzienlijk krachtiger dan de originele Vega die sinds 2012 in gebruik is.

Naast de verbeterde Avum bovenste trap heeft de raket gloednieuwe P120C en Zefiro-40 motoren in de eerste en tweede trap.

Vega C kan 2300 kilogram in een polaire baan om de Aarde brengen en dat is aanzienlijk meer dan de 1500 kilogram voor de eerdere Vega. Ook het laadvolume van Vega C is ongeveer twee keer groter dan het laadvolume van zijn voorganger.

Volgens ESA is Vega C geschikt voor een breed scala aan missies, van nanosatellieten tot grotere optische en radarobservatiesatellieten. Met behulp van adapters kunnen er meerdere satellieten tegelijkertijd worden meegenomen.

Die flexibiliteit werd tijdens de eerste lancering meteen gedemonstreerd. Vega-C had een grotere ruimtesonde aan boord en zes verschillende kleinere cubesats.

De belangrijkste lading was de LARES-2, deze 250 kilogram zware satelliet werd door het Italiaanse ruimtevaartagentschap ontwikkeld.

Eenmaal in de juiste baan zal LARES-2 met behulp van lasers door grondstations worden gevolgd. Het doel van de missie is om het zogenaamde frame-dragging-effect te meten. Dit is een vervorming van de ruimtetijd die wordt veroorzaakt door de draaiing van een massief object zoals de Aarde. Het effect wordt voorspeld door de algemene relativiteitstheorie van Einstein. Zijn voorganger, de vergelijkbare LARES, was de belangrijkste lading op de eerste vlucht van Vega in 2012.

Een van de zes cubesats gaat een nieuwe manier testen op biomoleculen in de ruimte te detecteren. Een andere zal plantengroei in gewichtsloosheid onderzoeken. De derde richt zich op aurora’s en andere fenomenen die gerelateerd zijn aan de magnetosfeer van de Aarde. De overige drie cubesats, waaronder eentje ontwikkeld door CERN, zullen de effecten van straling uit de ruimte op elektronica onderzoeken.

LARES-2 werd een uur en 24 minuten na de lancering in een baan om de Aarde gebracht. De zes cubesats volgden ongeveer een uur later.

Het debuut van Vega C maakt deel uit van een drukke periode in de ruimtevaart. De Europese booster steeg op minder dan zeven uur nadat Rocket Lab een Amerikaanse spionagesatelliet had gelanceerd. En SpaceX lanceerde een dag later een Dragon vrachtcapsule naar het ISS. Deze Dragon zal vandaag koppelen aan het ISS.

Vega C voegt zich bij de originele Vega en de Ariane 5 van Arianespace. Het bedrijf werkt ook aan de Ariane 6 die op termijn de Ariane 5 moet gaan vervangen. De eerste vlucht van deze nieuwe, krachtigere raket wordt in 2023 verwacht.

Arianespace gebruikte tot voor kort ook de in Rusland gebouwde Sojoez-raketten maar na de inval van Rusland in de Oekraïne werd dit partnerschap verbroken.

Eerste publicatie: 16 juli 2022
Bron: ESA/Arianespace