Buitenaards leven - exoplaneten

Exoplaneet ter grootte van de Aarde ontdekt in een baan om een ​​verre witte dwerg

Astronomen die de Keck II 10-meter telescoop gebruiken hebben bewijs gevonden voor een planeet met de massa van de aarde en een bruine dwerg die om een witte dwerg draaien. De planeet heeft een massa van 1,9 aardmassa en draait op een afstand van 2,1 AE om de witte dwerg. Dat is ongeveer twee keer de afstand tussen de aarde en de Zon.

Een impressie van een aardachtige planeet in een baan om een ​​witte dwerg.
Een impressie van een aardachtige planeet in een baan om een ​​witte dwerg. Credit: Adam Makarenko.

Het pas gevonden planetenstelsel, gelegen op een afstand van ongeveer 4000 lichtjaar, kwam in 2020 onder de aandacht van astronomen toen het voor een verder weg gelegen ster langsging en het licht van die ster met een factor 1000 versterkte.

De zwaartekracht van het systeem werkte als een lens om het licht van de achtergrondster te focussen en te versterken.

Astronomen die dit zogenaamde microlensing-evenement ontdekten noemden het KMT-2020-BLG-0414. Het werd gevonden met net Korea Microlensing Telescope Network.

De vergroting van de achtergrondster – ook in de Melkweg maar ongeveer 25.000 lichtjaar van de Aarde – was nog steeds slechts een speldenprikje licht.

Niettemin stelde de variatie in intensiteit gedurende ongeveer 2 maanden het team in staat te schatten dat het systeem een ster omvatte die ongeveer de helft van de massa van de Zon was, een planeet met een massa van 1,9 keer die van de Aarde en een bruine dwerg met een massa van ongeveer 7 keer Jupiter.

De analyse concludeerde ook dat de planeet die op de Aarde leek, ongeveer 2,1 AE van de ster verwijderd was.

It was unclear what kind of star the host was because its light was lost in the glare of the magnified background star and a few nearby stars.

Om het type ster te identificeren  keken de astronomen in 2023 met de 10 meter Keck II-telescoop naar het lenssysteem. De Keck II is uitgerust met adaptieve optiek om de trillingen in de atmosfeer van de Aarde te elimineren.

Omdat ze het system drie jaar na de lensing-gebeurtenis waarnamen was de achtergrondster, die ooit 1000 keer was vergroot, zwak genoeg geworden dat de lensing-ster zichtbaar had moeten zijn als het een typische hoofdreeksster was zoals de Zon.

De Aarde zou in ongeveer 8 miljard jaar in een baan om een witte dwerg kunnen belanden, als deze exoplaneet de rode reuzenfase van de Zon kan overleven op weg naar een witte dwerg.

Zelfs als de Aarde tijdens de rode reuzenfase van de Zon over een miljard jaar of zo wordt verzwolgen kan de mensheid een toevluchtsoord vinden in het buitenste zonnestelsel. Verschillende manen van Jupiter, zoals Europa, Callisto en Ganymedes, en Enceladus rond Saturnus, lijken bevroren oceanen te hebben die waarschijnlijk zullen ontdooien als de buitenste lagen van de rode reus zich uitbreiden.

Naarmate de Zon een rode reus wordt zal de leefbare zone zich verplaatsen naar de baan van Jupiter en Saturnus en veel van deze manen zullen oceaanplaneten worden.

De onderzoekers denken dat de mensheid in dat geval daarheen zou kunnen migreren.

De bevindingen werden onlangs in Nature Astronomy gepubliceerd.

Artikel: K. Zhang et al. An Earth-mass planet and a brown dwarf in orbit around a white dwarf. Nat Astron, published online September 26, 2024; doi: 10.1038/s41550-024-02375-9

Eerste publicatie: 28 september 2024
Bron: sci-news