Astronomisch Nieuws

ExoplaneetZoektNaam – er kan worden gestemd

HAT-P-6b
Artist impression HAT-P-6b. By Livia PietrowOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

 

In het kader van het 100-jarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie kregen alle landen de mogelijkheid om een exoplaneet te vernoemen. Ieder land kreeg een exoplaneet toegewezen dat land zichtbaar is.

Ieder land kon voor zich beslissen hoe ze deze exoplaneet een naam zouden gaan geven. Wel moest er voldaan worden aan de strenge regels van de Internationale Astronomische Unie. Dit betekende onder andere geen beledigende namen, een relatie tussen de naam voor de exoplaneet en zijn ster, geen sterke religieuze en/of politieke associaties.

Nederland kreeg de exoplaneet HAT-P-6 b toegewezen. Deze exoplaneet draait om de ster HAT-P-6. Deze ster bevindt zich in het sterrenbeeld Andromeda. Meer over HAT-P-6 in dit artikel.

Tot 30 september kon iedereen in Nederland voorstellen doen om de exoplaneet en zijn ster een passende naam te geven. Er zijn meer dan 6000 voorstellen ingediend. Deze voorstellen zijn door een “Nationaal Comité” bekeken en daar zijn vijf setjes met namen uitgerold. Vanaf vandaag tot en met eind oktober kan er gestemd worden op een van deze vijf setjes.

De namen

  • Brandaris – Vuurduin
  • Cruquius – Leeghwater
  • Exomna – Hurstrga
  • Nachtwacht – Sterrennacht
  • Nijntje – Moederpluis

De eerste naam is de naam voor de exoplaneet en de tweede naam is de naam voor de ster.

Toelichting op de setjes namen

Brandaris – Vuurduin

De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland. De Brandaris staat op Terschelling. Vuurduin is de naam van de vuurtoren die op Vlieland staat. Net zoals sterren zijn vuurtorens bakens in de nacht. Daar komt bij dat het Waddengebied, waar de beide vuurtorens staan, het donkerste gebied van Nederland is

Cruquius – Leeghwater

Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650) en Nicolaus Samuelis Cruquius (1678 -1754) waren belangrijke Nederlandse waterbouwkundigen. Ze maakten als eersten plannen om de Haarlemmermeer droog te leggen. Daarnaast was Cruquius ook astronoom en cartograaf. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de meteorologie.

Exomna – Hurstrga

Exomna en Hurstrga zijn twee, vermoedelijk Keltische of Germaanse godinnen uit de 2de of de 3de eeuw. De namen zijn gevonden op altaarstenen die zijn gevonden. De altaarsteen waarop de naam van Exomna voorkomt is bij Kapel-Avezaath gevonden en de altaarsteen met de naam van Hurstrga is bij Alem uit de Maas gevist. Er is nauwelijks iets bekend over de godinnen. Het is een traditie om planeten te vernoemen naar goden.

Nachtwacht – Sterrennacht

De Nachtwacht is het beroemdste schilderij van Rembrandt van Rijn terwijl Sterrennacht een beroemd schilderij is van Vincent van Gogh.

Nijntje – Moederpluis

Nijntje is een figuurtje uit de verhalen van Dick Bruna. Nijntje, ook wel Nijntje Pluis, is over de hele wereld beroemd geworden. Moeder Pluis is de moeder van Nijntje.

Je kan via deze link tot eind oktober 2019 je stem uitbrengen. Per emailadres mag er eenmaal gestemd worden.

 

Eerste publicatie: 14 oktober 2019
Bron: astronomie.nl en anderen