Astronomisch Nieuws

FAST radiotelescoop vindt 201 nieuwe pulsars

Vela pulsar
De Vela pulsar in het sterrenbeeld Vela – Zeilen, waargenomen door de Chandra röntgentelescoop van de NASA

Astronomen hebben met behulp van de Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST) 201 pulsars gevonden waaronder de zwakste pulsars die niet met andere telescopen kunnen worden gezien, pulsars die samenvallen met supernovarestanten, 30 milliseconden pulsars en 16 dubbele pulsars.

De FAST radiotelescoop bevindt zich in Dawodang, een natuurlijk bassin in het Pingtang arrondissement in de zuidwestelijke Chinese provincie Guizhou. Met een opening van 500 meter heeft FAST het grootste oppervlak voor het verzamelen van radiogolven. FAST is uitgerust met een 19 kanaals ontvanger die tot 20 Kelvin (-253 °C) kan worden gekoeld.

FAST is momenteel de meest gevoelige radiotelescoop voor het vinden van zwakke pulsars, verre pulsars of pulsars in dubbelsystemen.

Omdat de meeste van dergelijke objecten in de schijf van ons sterrenstelsel zijn ontstaan en hun verdeling is geconcentreerd in het galactisch vlak startte het FAST-team het Galactic Plane Pulsar Snapshot (GPPS)-onderzoek. Ze zochten op een breedte van +10° en – 10° van het galactische vlak naar pulsars waarbij er de hoogste prioriteit werd gegeven aan de binnenste galactische schijf binnen de galactische breedte van +5° en -5°C.

Momenteel heeft GPPS ongeveer 5% van dat galactische vlak doorzocht en daarbij zijn 201 pulsars gevonden. In dit vroege stadium van het project een indrukwekkend aantal.

Onder de nieuwe pulsars zijn er verschillende die samenvallen met bekende supernovarestanten en enkele pulsars vertonen vreemde pulsatie eigenschappen.

De dispersie is de maat voor de totale elektronendichtheid langs het pad van een pulsar naar de Aarde en het is een goed indicator voor de afstand tot de pulsar. Hoe hoger de dispersie hoe groter de afstand, aldus de astronomen.

GPPS heeft pulsars ontdekt met zeer grote dispersies en die zelfs zo groot zijn dat ze de beste huidige modellen van de elektronendichtheidsverdeling in ons sterrenstelsel ter discussie stellen.

Volgens de beste informatie over de elektronenverdeling in ons sterrenstelsel zouden deze pulsars zich buiten ons sterrenstelsel bevinden. Echter het is waarschijnlijker dat ze zich binnen ons sterrenstelsel bevinden.

Vermoedelijk wordt de elektronendichtheid van ons sterrenstelsel, en dan vooral in de richting van de spiraalarmen, onderschat. Met andere worden, de nieuw ontdekte pulsars onthullen meer elektronen in de spiraalaren van ons sterrenstelsel dan ooit bekend was.

De onderzoekers ontdekten ook 40 milliseconden pulsars met periodes van minder dan 30 milliseconden. Het GPPS-onderzoek heeft het aantal bekende milliseconde pulsars al met bijna 10% verhoogd.

Onder de gevonden pulsars zijn er 14 die een begeleider hebben. Ook de twee langperiodieke pulsars hebben een begeleider. Astronomen denken dat deze pulsars uitermate geschikt zijn om zwaartekrachtstheorieën mee te testen.

De astronomen ontdekten ook verschillende pulsars met bijzondere eigenschappen. Sommige produceren bijvoorbeeld emissies die in- en uitschakelen of die slechts een paar pulsen gedurende vele minuten uitzenden.

Naast deze nieuwe ontdekkingen hebben ze meer dan 330 eerder gevonden pulsars gedetecteerd en hun parameters verbeterd.

Het artikel van het team is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Research in Astronomy and Astrophysics.

Artikel: J.L. Han et al. 2021. The FAST Galactic Plane Pulsar Snapshot survey: I. Project design and pulsar discoveries. Research in Astronomy and Astrophysics 21 (5);

 

Eerste publicatie: 24 mei 2021
Bron: Sci-News