Zonnestelsel Nieuws

Fosfor en fluor gevonden in de coma van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

67P/Churyumov_Gerisamenko
Deze opname gemaakt door de navigatiecamera van de Rosetta toont komeet 67P/Churyumov_Gerasimenko op 7 juli 2015 vanaf een afstand van 154 kilometer. De opname heeft een resolutie van 13,1 meter/pixel en heeft een doorsnede van 13,4 kilometer (Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM).

Astronomen hebben met behulp van de Cometary Secondary Ion Mass Analyzer (COSIMA) aan boord van de Rosetta ruimtesonde van de ESA fosfor en fluor in vaste deeltjes aangetroffen. Deze deeltjes waren verzameld in de binnenste coma van komeet 67P/Churyumov-Cherasimenko.

Kometen zijn de restanten van de protoplanetaire schijf die om de jonge Zon heeft gedraaid. Omdat ze zijn ontstaan voorbij de ijslijn om de Zon, op afstanden die verder liggen dan de asteroïdengordel en minder worden beïnvloedt door de straling van de Zon, worden kometen gezien als de meest ongerepte materie in het zonnestelsel.

De eerste waarneming van fosfor in een komeet stamt uit 1986. Toen detecteerde de Vega 1 missie van de NASA dit element in de spectra van komeetstof van komeet 1P/Halley.

Fosfor werd ook aangetroffen in de stofdeeltjes die door de Stardust-missie van de NASA in 2004 waren verzameld tijdens de scheervlucht langs komeet 81P/Wild.

Ook het ROSINA-instrument aan boord van de Rosetta detecteerde fosfor en fluor. Hier ging het om waarnemingen van fosformonoxide (PO) en koolstofmonofluoride (CF) in het gasfase van 67P/Churyumov-Gerasimenko.

De onderzoekers hebben nu fosfor en fluor aangetroffen gezien in massa spectra die afkomstig zijn van vaste deeltjes van deze komeet. Voor hun onderzoek analyseerden ze een set spectra van 24 vaste deeltjes die door het COSINA-instrument in de nabijheid van 67P/Churyumov-Gerasimenko waren verzameld.

Ze vonden fosforionen (P+) en CF+-ionen afkomstig uit het stof van de komeet. Ze hebben aangetoond dat apatiet mineralen niet de bron zijn van het fosfor en dat impliceert dat het gevonden fosfor voorkomt in meer gereduceerde en mogelijk meer oplosbare vorm

Volgens de onderzoekers is hiermee de detectie van de voor leven noodzakelijke elementen CHNOPS (koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof, fosfor en zwavel) in vaste komeet materie volledig en geeft dit aan dat kometen een potentiële bron zijn van deze elementen aan de jonge Aarde.

Een artikel met de resultaten van hun onderzoek is gepubliceerd in de Monthly Notices van de Royal Astronomical Society.

Artikel: Esko Gardner et al. 2020. The detection of solid phosphorus and fluorine in the dust from the coma of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. MNRAS 499 (2): 1870-1873

 

Eerste publicatie: 29 november 2020
Bron: Sci-News