Gelukkig Nieuwjaar – het Jaar van de Hond begint

2018-jaar-van-de-hond
2018 – Jaar van de Hond

 

Dit jaar valt het Chinese Nieuwjaar op 16 februari 2018. Het is op 16 februari 2018 om 05:06 uur Chinese tijd Nieuwe Maan.

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de 1ste tot en met de 15de dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede Nieuwe Maan na de zonnewende van 21 december. Het jaar kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari beginnen. Chinees Nieuwjaar is ook het begin van het Lentefestival (Ch’un-chieh) of Xin Nian (Nieuwjaar).

De Chinese kalender combineert een zonnekalender, een maankalender en een kalender die uit 60 periodes bestaat. Deze kalender gebruikt de namen van de vijf Yin Yang elementen (metaal, water, hout, vuur en aarde) met de 12 dieren om zo een volgorde op te zetten. De vijf elementen zijn verbonden met vijf kleuren: wit, zwart, groen, rood en bruin. Chinezen gebruiken dus een gekleurd dier om de jaren te tellen. In 2018 is dat de Mannelijke Yang Aarde Hond. Bruin is verbonden met Aarde en daarom wordt 2018 ook het Bruine Aarde Hond Jaar genoemd. Lees hier meer over de Chinese kalender.

2018 is ook het jaar 4715 in de Chinese jaartelling. Het jaar wordt ook wel Huangdi 4715 genoemd.

Tradities

Veel mensen houden zich nog steeds aan de tradities van de Nieuwjaarsviering: het huis krijgt een grote schoonmaakbeurt en men koopt nieuwe kleren en nieuwe schoenen. Ook worden schulden afbetaald. Daarnaast gaat men de familie af en wordt er gezamenlijk gedineerd. Uiteraard wordt er veel vuurwerk afgestoken. Het is gebruikelijk je naasten een rode enveloppe gevuld met geld aan te bieden en er worden offers gebracht aan de goden en aan overleden familieleden.

Legendes

Eén van de legendes over Nieuw jaar gaat over het monster Nian (spreek uit Nyehn). Dit was een mensenetend monster in het oude China dat ongemerkt huizen kon binnendringen. De oude Chinezen leerden dat het monster bang was voor hard lawaai en de kleur rood en dus verdreven ze het monster met explosie, vuurwerk en de kleur rood in hun huizen. Uit deze gebruiken stammen de eerste nieuwjaarsvieringen. Lees hier het hele verhaal over het monster Nian.

新年快乐 oftewel Xīnnián kuàilè ook namens Kuuke, Yun en Xuan !!

 

Eerste publicatie: 15 februari 2018