Gelukt! De twee Japanse robotjes zijn geland op asteroïde Ryugu

MINERVA-II1A landt op asteroïde Ryugu
Deze spectaculaire foto toont het beeld dat de MINERVA-II1A rover heeft van asteroïde Ryugu tijdens een sprong over het oppervlak. De opname is gemaakt op 21 september 2018. De robot is er eentje van een tweeling die vanaf de ruimtesonde Hayabusa2 van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA naar de asteroïde Ryugu zijn gestuurd. Het is voor het eerst dat er twee mobiele rovers landen op een asteroïde. Credit: JAXA

Het lange wachten is voorbij: de twee Japanse robotjes zijn geland op de asteroïde Ryugu en ze hebben al wat foto’s van hun nieuwe thuis naar ons gestuurd.

De twee rovers zijn onderdeel van de Hayabusa2-missie van het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). De twee rovers werden vrijdag 21 september 2018 losgelaten maar JAXA wachtte tot vandaag, 22 september 2018, met de bevestiging dat de afdaling naar de asteroïde succesvol was verlopen en dat de beide rovers veilig waren geland.

De rovers zijn onderdeel van het MINERVA-II1 programma en ze zijn ontworpen om over het oppervlak van de asteroïde rond te springen en daar foto’s te maken en gegevens te verzamelen. Eén van de eerste foto’s die werden teruggestuurd is nogal wazig en dat komt omdat die is gemaakt toen de rover nog bewoog.

Minerva daalt af naar asteroïde Ryugu
De Minerva-II1 rover van JAXA maakte deze opname van de asteroïde Ryugu (beneden) en de Hayabusa2 ruimtesonde (boven) net nadat de rover op 21 september 2018 aan zijn afdaling was begonnen. Credit: JAXA

Om de beide rovers af te kunnen laten dalen werd de baan van de Hayabusa2 verlaagd tot ongeveer 55 meter boven het oppervlak van Ryugu. Nadat de rovers aan hun afdaling waren begonnen werd deze baan weer verhoogd tot ongeveer 20 kilometer boven het oppervlak.

Maar er staan nog meer afdalingen naar de asteroïde op het programma. In oktober zal een grotere rover, de MASCOT, afdalen en volgend jaar gaat er nogmaals een kleine rover naar beneden toe. Ook de ruimtesonde zelf heeft nog een hele belangrijke taak uit voeren bij Ryugu: verzamelen van materiaal van de asteroïde en dit terugbrengen naar de Aarde voor verdere analyse.

 

Eerste publicatie: 22 september 2018

 

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.