Categories: Astronomisch Nieuws

Gelukt! De twee Japanse robotjes zijn geland op asteroïde Ryugu

Deze spectaculaire foto toont het beeld dat de MINERVA-II1A rover heeft van asteroïde Ryugu tijdens een sprong over het oppervlak. De opname is gemaakt op 21 september 2018. De robot is er eentje van een tweeling die vanaf de ruimtesonde Hayabusa2 van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA naar de asteroïde Ryugu zijn gestuurd. Het is voor het eerst dat er twee mobiele rovers landen op een asteroïde. Credit: JAXA

Het lange wachten is voorbij: de twee Japanse robotjes zijn geland op de asteroïde Ryugu en ze hebben al wat foto’s van hun nieuwe thuis naar ons gestuurd.

De twee rovers zijn onderdeel van de Hayabusa2-missie van het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). De twee rovers werden vrijdag 21 september 2018 losgelaten maar JAXA wachtte tot vandaag, 22 september 2018, met de bevestiging dat de afdaling naar de asteroïde succesvol was verlopen en dat de beide rovers veilig waren geland.

De rovers zijn onderdeel van het MINERVA-II1 programma en ze zijn ontworpen om over het oppervlak van de asteroïde rond te springen en daar foto’s te maken en gegevens te verzamelen. Eén van de eerste foto’s die werden teruggestuurd is nogal wazig en dat komt omdat die is gemaakt toen de rover nog bewoog.

De Minerva-II1 rover van JAXA maakte deze opname van de asteroïde Ryugu (beneden) en de Hayabusa2 ruimtesonde (boven) net nadat de rover op 21 september 2018 aan zijn afdaling was begonnen. Credit: JAXA

Om de beide rovers af te kunnen laten dalen werd de baan van de Hayabusa2 verlaagd tot ongeveer 55 meter boven het oppervlak van Ryugu. Nadat de rovers aan hun afdaling waren begonnen werd deze baan weer verhoogd tot ongeveer 20 kilometer boven het oppervlak.

Maar er staan nog meer afdalingen naar de asteroïde op het programma. In oktober zal een grotere rover, de MASCOT, afdalen en volgend jaar gaat er nogmaals een kleine rover naar beneden toe. Ook de ruimtesonde zelf heeft nog een hele belangrijke taak uit voeren bij Ryugu: verzamelen van materiaal van de asteroïde en dit terugbrengen naar de Aarde voor verdere analyse.

 

Eerste publicatie: 22 september 2018

 
kuuke

Recent Posts

Het sterrenbeeld Ophiuchus – Slangendrager

Het sterrenbeeld Ophiuchus bevindt in de buurt van de hemelequator aan de noordelijke sterrenhemel. Ophiuchus…

5 uur ago

Chinese marsrover Zhurong landt op Mars

De Tianwen-1 missie, de eerste Chinese interplanetaire expeditie, heeft op zaterdag 15 mei 2021 om…

1 dag ago

Mogelijk nog steeds actief vulkanisme op Mars

De vulkanische activiteit op Mars bereikte zijn hoogtepunt tijdens de Noachiaanse en Hesperiaanse periodes, dat…

2 dagen ago

United Launch Alliance

United Launch Alliance (ULA) is een samenwerkingsverband tussen Lockheed Martin en Boeing en levert lanceerraketten…

2 dagen ago

Jupiter op drie verschillende golflengtes

Drie afbeeldingen die zijn gemaakt met de 8 meter Frederick C. Gillet Gemini North telescoop…

3 dagen ago

Voyager 1 hoort het brommen van plasma in de ruimte

Voyager 1, een van de twee Voyagers die NASA 44 jaar geleden lanceerde en nu…

3 dagen ago