Zonnestelsel Nieuws

Grote asteroïde zoeft op 19 april langs de Aarde

2014 JO25
De baan van 2014 JO25 op 19 april

Op 19 april zal een grote asteroïde op veilige afstand langs de Aarde zoeven. De asteroïde zal zo dichtbij komen dat astronomen het ding met behulp van radar en optische telescopen kunnen bestuderen. De scheervlucht zou ook zichtbaar zijn in amateurtelescopen. Asteroïde 2014 JO25 werd in mei 2014 door astronomen ontdekt met behulp van de Catalina Sky Survey die in de buurt van Tucson in Arizona staat opgesteld. De asteroïde heeft een doorsnede van ongeveer 650 meter en reflecteert twee keer zo veel licht als onze Maan. De asteroïde zal ons op een afstand van ongeveer 1.768.239 kilometer passeren. Dat komt overeen met ongeveer 4,6 * de afstand Aarde – Maan.

Na het bestuderen van de baan van 2014 JO25 realiseerden astronomen zich dat dit de dichtste nadering van de laatste 400 jaar is en dat de asteroïde de komende 500 jaar ook niet meer zo dicht bij zal komen. Overigens is de baan nu goed bekend en is er geen gevaar dat het object de Aarde in de nabije toekomst zal raken.

2014 JO25 is door het Minor Planet Center geclassificeerd als een Potentially Hazardous Asteroid, een potentieel gevaarlijke asteroïde. De asteroïde komt dicht genoeg bij de Aarde om met behulp van radartelescopen te kunnen bestuderen. NASA gaat tussen 16 april en 21 april de Goldstone Radar in Californië in zetten. De grote 300 meter radiotelescoop in Arecibo op Puerto Rico zal tussen 15 april en 20 april de asteroïde bestuderen. Deze radar waarnemingen zullen veel meer informatie verschaffen over de grootte en de vorm van de asteroïde.

De eerste schattingen geven aan dat de asteroïde 60 keer zo groot is als de asteroïde die in februari 2013 boven het Russische Chelyabinsk in de atmosfeer explodeerde.

Er zijn tot 2500 geen scheervluchten bekend waarbij de asteroïde zo dichtbij komt als die van dit jaar. Daarmee is de asteroïde ook een van de sterkste radardoelen van dit jaar. Het is de meest nabije scheervlucht van een asteroïde van deze grootte sinds 4179 Toutatis in september 2004 de Aarde passeerde. De volgende bekende scheervlucht van een object van deze grootte of groter zal in augustus 2027 zijn als de 800 meter grote asteroïde 1999 AN10 ons zal passeren.

In de nacht van 19 april zal de asteroïde door de sterrenbeelden Jachthonden – Canes Venatici en Haar van Berenice – Coma Berenice trekken.

Voor amateurastronomen die een telescoop hebben met een diameter van 20 cm of meer is er goed nieuws want die kunnen de asteroïde mogelijk waarnemen. De asteroïde zal een visuele helderheid bereiken van magnitude 10 of 11 en is dus met het blote oog niet zichtbaar.

2014 JO225 bevindt zich op dit moment in de buurt van de Zon maar op 19 april zal het rotsblok zichtbaar worden in onze telescopen als het zich door het sterrenbeeld Draak – Draco beweegt. Op 19 april zal de asteroïde zich met een snelheid van de diameter van de volle maan per 18 minuten verplaatsen.

Om de asteroïde te pakken te krijgen kan je het beste kijken naar een ster waarvan je weet dat de asteroïde die zal passeren.

De asteroïde zal de ster 41 Comae, die zich in de buurt van Beta Comae bevindt, passeren. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 4 en is dus zichtbaar me het blote oog.

Als je op het juiste moment en in de juiste richting kijkt dan lijkt de asteroïde een langzaam bewegende ster maar dat kom door de afstand tussen ons en de asteroïde. In werkelijkheid beweegt 2014 JO25 zich met een snelheid van 120.816 kilometer per uur. Omdat het rotsblok zich langzaam verplaatst langs de sterrenhemel moet je een referentiester gedurende een aantal minuten waarnemen, op deze manier kan je de beweging van 2014 JO25 zien.

De dichtste nadering tot de Aarde zal op 19 april 2017 om 12:24 UT zijn. Het rotsblok is dan ook op zijn helderst.

De asteroïde is zowel vanaf het noordelijk als het zuidelijk halfrond waar te nemen. Waarnemers op het noordelijk halfrond kunnen de asteroïde vinden in de nacht van 19 april tot de uren voor zonsopkomst. Vanuit Zuid-Amerika is de asteroïde alleen op 19 april zichtbaar slechts 25° boven de noordelijke horizon. Waarnemers in Afrika en Australië kunnen de asteroïde waarnemen in de nacht van 19 op 20 april.

Als gevolg van de nabijheid van de asteroïde tot de Aarde tijdens de dichtste nadering kan er een parallax effect optreden. Dit betekent dat waarnemers op verschillende plekken op Aarde de asteroïde op verschillende afstanden van een ster kunnen zien staan. Hierdoor ontstaan er ook kleine verschillen in tijd en dat betekent dat je je referentiester heel goed in de gaten moet gaan houden.

Eerste publicatie: 9 april 2017