Verouderde sterrenbeelden

Het sterrenbeeld Harpa Georgii – de Harp van George

Harpa Georgi – Harp van George uit de steratlas Uranographia van Johann Bode uit 1801.

Harpa Georgii werd in 1789 door Maximiliaan Hell (1720-1792), de directeur van de sterrenwacht in Wenen geïntroduceerd onder de naam Psalterium Georgianum. Een psalterium is een oude dertien-snarige harp. Het sterrenbeeld was bedoeld ter ere van koning George III van Engeland. Deze koning was de beschermheer van William Herschel die in 1781 de planeet Uranus had ontdekt.

Hell beeldde de harp af bungelend aan een lint onder de hoeven van het sterrenbeeld Taurus – Stier. Hij beeldde de harp samen met twee andere sterrenbeelden die hij had bedacht om de telescopen van Herschel te eren op een speciaal daarvoor gemaakte publicatie, de Monumenta, Aere Peronniora, Inter Astra Ponenda.

Johann Bode veranderde in zijn Uranographia atlas die in 1801 verscheen de naam in Harpa Georgii. Bode maakte er ook een moderne vorm van een harp van. Jij kantelde het sterrenbeeldje een beetje zodat het beter tussen de omliggende sterrenbeelden paste. Deze voorstelling van het sterrenbeeld werd het meest bekend.

De helderste ster van het sterrenbeeld werd door Hell Gamma genoemd en door Bode met de letter E aangeduid. Tegenwoordig is het de ster 10 Tauri, een ster met een helderheid van magnitude 4,3. De andere sterren van Harpa Georgii maken tegenwoordig deel uit van het sterrenbeeld Eridanus – Rivier.

Op kaart XII van de Uranographia van Johann Bode bevindt Harpa Georgii zich tussen de linkerhoef van Taurus – Stier (boven), de bek van Cetus – Walvis (rechtsboven) en Eridanus – rivier (onder).

Psalterium Georgii – uit Urania’s Mirror (ca. 1825) samen met de sterrenbeelden Cetus, Eridanus, Fornax, Sculptor en het niet meer erkende sterrenbeeld Machina Electra.

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Volledige revisie:  3 april 2019