Buitenaards leven - exoplaneten

HAT-P-6 b en HAT -P-6 heten voortaan Nachtwacht en Sterrennacht

HAT-P-6b
Artist impression HAT-P-6b. By Livia PietrowOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

De ster HAT-P-6 heet voorstaan Sterrennacht en de planeet die er omheen draait, HAT-P-6 b heet voortaan Nachtwacht. Dat is het resultaat van de zoektocht naar nieuwe namen voor planeten en sterren die in het kader van het 100-jarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie werd georganiseerd.

De Internationale Astronomische Unie is de officiële instantie die gaat over de naamgeving van hemellichamen. De IAU bestaat dit jaar 100 jaar en in het kader van deze honderdste verjaardag kreeg ieder land een ster en bijbehorende exoplaneet toegewezen die ze een naam konden geven.

Vandaag werden tijdens een persconferentie in Parijs meer dan 100 namenparen bekend gemaakt.

In Nederland ging de wedstrijd als ‘Exoplaneet zoekt naam’ van start. De wedstrijd bestond uit twee rondes. In de eerste ronde kon het publiek voorstellen voor namen doen. Tijdens die eerste ronden kwamen er 6100 voorstellen binnen. Tijdens de tweede ronde, die in oktober van start ging, kon men stemmen op vijf namenparen die door een Nationaal Comité van astronomen uit alle inzendingen waren geselecteerd. Wereldwijd kwamen er overigens 360.000 voorstellen binnen en hebben er 420.00 mensen gestemd.

In Nederland kon op onderstaande namenparen worden gestemd:

planeet ster
Brandaris Vuurduin
Cruquius Leeghwater
Exomna Hurstrga
Nachtwacht Sterrenwacht
Nijntje Moederpluis

Het laatste namenpaar was onder de Nederlandse stemmers veruit favoriet. In totaal werden er 13.500 sterren opgebracht op de combinatie Nijntje – Moederpluis. De combinatie Nachtwacht – Sterrennacht was de nummer twee en de combinatie Vuurduin en Brandaris eindigde op de derde plek. Vanwege de regels die de IAU had voorgeschreven (er rust een actief intellectueel eigendomsrecht op) viel de combinatie Nijntje – Moederpluis af en werd de nummer twee tot de uiteindelijke winnaar uitgeroepen.

De combinatie Nachtwacht – Sterrennacht werd door vier mensen uit Nederland voorgesteld. Het zijn de namen van twee wereldberoemde schilderijen van Rembrandt van Rijn respectievelijk Vincent van Gogh.

De ster die nu Sterrenwacht heet is een geelwitte dwerg in het sterrenbeeld Andromeda die ongeveer 950 lichtjaar van de Aarde is verwijderd. De planeet Nachtwacht is een zogenaamde “hete Jupiter”. Deze planeet draait in een retrograde baan om Sterrennacht heen.

De namen zullen naast de bestaande wetenschappelijke namen gebruikt worden. Meer over de Nederlandse combinatie via deze link. Wil je weten welke namen andere landen hebben bedacht voor hun exoplaneet/ster-combinatie dan kan je via deze link die lijst zien.

 

 

Eerste publicatie: 17 december 2019
Bron: NOVA