RuimtevaartnieuwsZonnestelsel Nieuws

Hayabusa2 maakt geslaagde landing op de planetoïde Ryugu

Hayabusa2 landt op Ryugu
Deze opname is gemaakt door een camera die zich naast de schep bevindt die de Hayabusa2 gebruikt om materiaal van de asteroïde op te scheppen. De opname is 4 seconden na de landing van de ruimtesonde gemaakt. Deze landing vond plaats op 10 juli 2019. Credit: JAXA.

 

De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 maakte een zorgvuldig begeleide landing op de asteroïde Ryugu. De landing vond plaats op 10 juli 2019. Er zijn mooie foto’s gemaakt van die landing.

De afbeeldingen zijn gemaakt door twee verschillende camera’s aan boord van de ruimtesonde: de hoofdnavigatiecamera en een door het publiek gefinancierde camera die zich in de buurt van het bemonsteringsmechanisme bevindt.

De foto’s van de eerste camera tonen het oppervlak van Ryugu tijdens de landing en de tweede camera toont het nabije gesteente voor en na het verzamelen van het materiaal van de asteroïde.

De missieleiding was urenlang bezig om de Hayabusa2 langzaam te laten zakken totdat de heldere witte marker zichtbaar werd die daar eerder was aangelegd als voorbereiding op de landing. Daarna hielden de Japanse wetenschappers de adem in en wachtten ze totdat de Hayabusa2 de landing zelf had uitgevoerd.

De ruimtesonde landde op de asteroïde en vuurde daarna een kogel af die is gemaakt van wolfraam. Wolfraam komt van nature niet voor op Ryugu dus de wetenschappers kunnen dit metaal negeren als ze het verzamelden materiaal onderzoeken. Delen van het puin dat door de inslag van de kogel omhoog spatte werd opgevangen door het bemonsteringsmechanisme van de Hayabusa2. De ruimtesonde vertrok daarna weer van het oppervlak van Ryugu en draait nu weer in een baan om de asteroïde heen.

Hayabusa2 landt op Ryugu
De navigatiecamera van de Hayabusa2 maakt deze opname van het oppervlak van Ryugu tijdens de landing die op 10 juli 2019 werd uitgevoerd. Tijdens die landing werd er materiaal van de asteroïde opgeschept. Credit: JAXA

JAXA bevestigde dat de landing een succes was en dat er materiaal is verzameld dat in april vrijkwam toen de Hayabusa2 een koperen projectiel afvuurde op de asteroïde. Deze koperen kogel veroorzaakte een kunstmatige krater.

Hayabusa2 landt op Ryugu
Het moment van de landing zelf op 10 juli 2019, gezien door de camera die zich naast het bemonsteringsmechanisme van de Hayabusa2 bevindt. Credit: JAXA

Voor wetenschappers is het ondergrondse materiaal van Ryugu interessant omdat dit materiaal nooit is blootgesteld aan de effecten van kosmische straling en geladen deeltjes van de zonnewind. Eind van dit jaar zal de Hayabusa2 vertrekken van Ryugu. De ruimtesonde heeft dan ongeveer één jaar nodig om met zijn kostbare lading naar de Aarde terug te reizen.

Eerste publicatie: 12 juli 2019
Bron: JAXA