Ruimtevaartnieuws

Hayabusa2 schiet krater in asteroïde Ryugu

Hayabusa2 vuurt de Small Carry-on Impactor af op Ryugu
De Small Carry-on Impactor werd op 4 april 2019 losgelaten door de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 met als doel in te slaan op de asteroïde Ryugu. Deze afbeelding is gemaakt door de optische navigatiecamera van de Hayabusa2 vanaf een hoogte van ongeveer 500 meter boven het oppervlak. Credit: JAXA/The University of Tokyo/Kochi University/Rikkyo University/Nagoya University/Chiba Institute of Technology/Meiji University/The University of Aizu/AIST)

De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 heeft een koperen projectiel afgeschoten op de asteroïde Ryugu om zo een kunstmatige krater te maken. Het zal even duren voor bekend is hoe succesvol dit is verlopen.

De Hayabusa2 bestudeert sinds juni 2019 de 900 meter grote asteroïde Ryugu. De ruimtesonde heeft nu een stuk koper van 2 kilogram afgevuurd op de asteroïde. De operatie, met de naam Small Carry-on Impactor, is vastgelegd door de DCAM3 camera.

Volgens de vluchtleiding verkeert de Hayabusa2 in een normale status. Men heeft de bevestiging dat de ontkoppeling van de SCI en de DCAM3 volgens plan zijn verlopen.

Krater op Ryugu

Volgens planning werd een explosief om 02:36 uur UT geactiveerd waarbij de koperen impactor met een snelheid van 7240 kilometer per uur naar Ryugu werd geschoten. Maar de explosie en de resulterende inslag zijn nog niet bevestigd. Voor zijn eigen veiligheid trok de Hayabusa2 zich tijdens de zorgvuldig geplande procedure, zich terug achter de asteroïde.

De hele procedure duurde ongeveer 40 minuten: van het loslaten van de impactor tot de inslag. Maar het zal even duren alvorens er een bevestiging komt want het zal enige tijd duren alvorens de foto’s hiervan op Aarde zijn. De onderzoekers hopen door te zien hoe het puin wegvliegt een beter beeld te krijgen van de samenstelling van de asteroïde.

Gedurende de komende twee weken zal de Hayabusa2 langzaam achter de asteroïde uitkruipen en naar zijn oorspronkelijke positie van ongeveer 20 kilometer boven het oppervlak van Ryugu terugkeren.

Als alles goed is gegaan dan zal de Hayabusa2 de gemaakte krater beter kunnen bekijken en het binnenste van de asteroïde kunnen bestuderen. Dit binnenste is nog nooit door straling uit de kosmos beïnvloed De onderzoekers hopen zelfs dat ze wat van het vrijgekomen materiaal kunnen verzamelen en kunnen toevoegen aan het materiaal dat in februari 2019 al is verzameld.

Druk programma

Het is een hele drukke tijd voor de Hayabusa2. Naast het verzamelen van materiaal van Ryugu en de SCI-activiteiten is de ruimtesonde druk met het bestuderen van de asteroïde. Ook hebben er al twee kleine 10 kg zware rovertjes rondgesprongen.

De Hayabusa2 heeft nog steeds de MINERVA-II 2 aan boord. Dit is een soortgelijke springende rover als in september 2018 werd losgelaten. De bedoeling is dat de MINERVA-II 2 eind van de zomer wordt losgelaten op Ryugu.

Als ook deze taak is voltooid zal de Hayabusa2 terugkeren naar de Aarde. Hopelijk heeft de ruimtesonde dan veel materiaal weten te verzamelen. Dit materiaal moet in december 2020, verpakt in een speciale container,  aan een parachute landen op Aarde.

 

Eerste publicatie: 5 april 2019