ChinaGeschiedeniskalenders

Het Chinese Chong Yang Festival

Chong Yang Jie
Chong Yang Jie

In 2020 valt het Chong Yang festival op 25 oktober. Deze traditionele feestdag kent geen vrije dag in China. Chong Yang Jie (feest) wordt gehouden op de 9de dag van de 9de maan maand. Het wordt daarom ook wel het Dubbel Negen festival genoemd. In het Chinees wordt negen beschouwd als het nummer van Yang (en dat is mannelijk en tegenovergesteld aan Yin dat als vrouwelijk wordt beschouwd). De negende dag van de negende maand is de dag die twee yang nummers heeft en “chong” in het Chinees betekent dubbel. Chong Yang is dus Dubbel Negen. Op deze dag wordt er bij voorkeur Chong Yang cake gegeten en wordt er chrysantenwijn gedronken, worden er bergen beklommen en worden de chrysanten geëerd.

Legende

Ieder Chinees feest heeft zijn eigen uniek verhaal en dat geldt ook voor het Chong Yang feest. Er wordt gezegd dat tijdens de Han Dynastie (25 – 220) de Nu rivier werd bewoond door een duivel die ziektes veroorzaakte onder de lokale bevolking. Ook de ouders van de jongeman Hengjing stierven als gevolg van de magie van de duivel. Om de bevolking van de duivel te verlossen zocht hij naar een onsterfelijke man die hem leerde zwaardvechten om zo de duivel te kunnen verdrijven.

Op de achtste dag van de negende maand vertelde de onsterfelijke aan Hengjing dat de duivel de volgende dag zou verschijnen en dat hij terug moest gaan om hem samen met zijn vreselijke ziektes te verdrijven. Hengjing nam wat chrysantenwijn en een zak gemaakt van kornoelje en vertrok naar zijn geboortedorp. In de ochtend van de negende dag van de negende maand bracht Hengjing alle dorpsbewoners, die allemaal een kornoelje blad en een beker met chrysantenwijn droegen, naar de meest nabije berg. Om 12 uur kwam de duivel uit de rivier de Nu maar door de sterke geur van de kornoelje en de chrysantenwijn stopte hij. Op dat moment trok Hengjing zijn zwaard en vocht hij met de duivel die hij even later wist te doden.

Vanaf die tijd is bergbeklimmen, het drinken van chrysantenwijn en het dragen van het blad van de kornoelje populair op de negende dag van de negende maand. Ook wordt er speciale Chong Yang cake gegeten.

Tradities

Chong Yang cake is een gestoomde cake die uit twee lagen bestaat waartussen walnoten en jujube bessen worden gelegd. Cake wordt in het Chinees als “gao” uitgesproken en dat betekent “hoog”. Voor Chinezen is het beklimmen van een berg gelijk aan het eten van cake.

Ook chrysantenwijn is een belangrijk onderdeel van het feest. Chrysanten worden beschouwd als bloemen die een antitoxine hebben en de duivel kunnen verdrijven. Mensen denken vaak dat het drinken van chrysantenwijn hen beschermt tegen ziekten en hen kan genezen van ziektes.

Er word ook vaak gezegd dat het beklimmen van een berg goed is om ziektes tegen te aan. Tijdens de Tan dynastie (618 – 907) zijn er veel gedichten geschreven waarin het beklimmen van bergen wordt beschreven. Tegenwoordig beklimmen vrienden en families bergen om te genieten van de fraaie vergezichten en samen vakantie te vieren.

Tijdens het festival staan de chrysanten altijd in volle bloei. Er worden vaak grote tentoonstellingen gehouden van chrysanten in speciaal daarvoor aangelegde parken.

Vroeger werd er ook vaak blad van de sterk ruikende kornoelje gedragen maar dat gebruik is tegenwoordig grotendeels verdwenen. Vrouwen en kinderen droegen vaak een geurzakje van met kornoeljezaadjes bij zich maar ook dit gebruik is tegenwoordig nagenoeg verdwenen.

De nieuwe betekenis van het Chong Yang Festival

Negen wordt uitgesproken als “jiu” en dat betekent ook “lang” in het Chinees. Het wordt “jiu” wordt dus ook in verband gebracht met een lang leven voor de mensen. In 1989 werd het Chong Yang festival gekoppeld aan Seniorendag. Dit is een dag ter ere van de bejaarden. Veel bedrijven organiseren groepsreizen voor ouderen waarbij ze bergen kunnen beklimmen of andere dingen samen kunnen doen. Familieleden vergezellen hun ouders en samen een ontspannen dag te hebben in de natuur.

Het Chong Yang feest de komende jaren

Jaar Datum Dag
2017 28 oktober zaterdag
2018 17 oktober woensdag
2019 7 oktober maandag
2020 25 oktober zondag
2021 14 oktober donderdag
2022 4 oktober dinsdag
2023 23 oktober maandag
2024 11 oktober vrijdag
2025 29 oktober woensdag

Eerste publicatie: 28 oktober 2017
Laatste revisie: 24 oktober 2020