Het Chinese Drakenbootfestival – Duanwu Jie

Drakenbootraces Nanjing
Drakenbootraces op het Mochou Meer in het centrum van de Chinese stad Nanjing. Credit: HWJA Scheenen/Kuuke’s Sterrenbeelden

Het Drakenbootfestival is een traditionele feestdag die wordt gehouden ter ere van het leven en dood van de beroemde Chinese wetenschapper Qu Yuan. Het feest wordt altijd gehouden op de vijfde dag van de vijfde maan maand van de Chinese kalender. Het feest wordt ook wel het Dubbel Vijf feest genoemd. In het Chinees heet het Drakenbootfeest Duānwǔ Jié (端午节). Dit jaar wordt het Drakenbootfeest op 25 juni 2020 gehouden.

Duanwu Jie is in China een officiële feestdag. Scholen, overheidsinstellingen en ook veel bedrijven zijn op die dag gesloten. Het festival wordt niet alleen in China gevierd maar in veel Aziatische landen.

Wat doen mensen tijdens Duanwu Jie?

Het Drakenbootfeest wordt gevierd met het eten van rijst dumplings (Zongzhi), er wordt sojawijn (xionghuangjiu)  gedronken en er wordend rakenboot races gehouden. Ook worden er symbolen van Zhong Kui, een mythische beschermer, opgehangen. Ook wordt er bijvoet en kalmoes opgehangen, worden er lange wandelingen gemaakt, worden spreuken geschreven en draagt men geparfumeerde medicijntassen.

Al deze activiteiten en spellen, zoals het ’s middags laten staan van een ei, werden door de ouden beschouwd als een effectieve manier om ziekte en kwaad te voorkomen en tegelijkertijd een goede gezondheid en welzijn te bevorderen. Mensen dragen soms talismannen om kwade geesten af te weren of ze hangen de foto van Zhong Kui, een bewaker tegen kwade geesten, aan de deur van hun huizen.

In China wordt het feest ook als “Dag van de Dichter” gevierd. Dit er ere van Qu Yuan, de eerste dichter van China. Inwoners van China koken bamboebladeren gevuld met rijst en daarnaast eet men tzungtzu en rijst dumplings.

Het Drakenbootfeest was lange tijd een culturele feestdag in China. Echter pas sinds 2008 wordt het Drakenbootfeest erkend als een traditionele en wettelijke feestdag in de Volksrepubliek China.

Achtergrond

Veel mensen denken dat het Drakenbootfeest afkomstig is uit het oude China en dat het is gebaseerd op de zelfmoord van de dichter en politicus Qu Yuan in 278 voor Christus. Qu Yuan leefde in het koninkrijk Chu.

Het feest herdenkt het leven en de dood van de beroemde Chinese dichter en staatsman Qu Yuan. Hij was in de derde eeuw voor Christus een loyale minister van de koning van Chu. Qu Yuans wijsheid en intellectuele manier van werken was tegen het zere been van andere functionarissen aan het hof en dus werd hij valselijk beschuldigd van samenzwering en werd hij door de koning verbannen.

Tijdens zijn verbanning maakte hij verschillende gedichten om zijn woede en verdriet te uiten en opzichte van zij vorst en zijn volk.

Qu Yuan verdronk zichzelf door op 61 jarige leeftijd in 278 voor Christus, een grote steen om zijn borst te binden en in de Milou rivier te springen. De bewoners van Chu geloofden dat Qu Yuan een eerbare man was en ze probeerden hem te redden. Met hun boten zochten ze wanhopig naar Qu Yuan maar ze konden hem niet meer redden. De jaarlijkse Drakenbootraces worden gevierd om de reddingspoging van Qu Yuan te herdenken.

Lokale bewoners begonnen met de traditie om offerrijst voor Qu Yan in de rivier te gooien. Anderen geloofden dat de rijst er voor zorgde dat vissen in de rivier niet van zijn lichaam zouden eten. De plaatselijke bevolking begon met het maken van zongzi in de hoop dat die naar de bodem van de rivier zouden zinken en zo het lichaam van  Qu Yuan zouden bereiken.

Symbolen

Een drakenboot is een door mensen met behulp van peddels voortbewogen boot die traditioneel van teakhout wordt gemaakt. Ze hebben verschillende groottes en ontwerpen. Ze zijn meestal kleurrijk gedecoreerd en zijn vaak tussen de 10 en 30 meter lang. De voorkant heeft de vorm van een draak met opengesperde mond en de achterkant heeft een geschubde staart. Afhankelijk van de lengte kunnen er wel tot 80 roeiers in de boot. Voordat de race begint wordt de boot met een ceremonie “tot leven geroepen” door de ogen te schilderen. Het eerste team dat de vlag pakt aan het einde van het traject is de winnaar.

Zong zi zijn balletjes van kleefrijst die worden gevuld en in maisbladeren worden gewikkeld. De vulling kan bestaan uit eigeel, bonen, dadels, fruit, zoete aardappel, walnoten, paddenstoelen, vlees of een combinatie van deze. Zong Zi worden gestoomd voordat ze worden gegeten.

Er wordt gezegd dat als je precies om 12 uur ’s middags tijdens de Dubbel Vijfdag, een rauw ei op zijn punt kan zetten het geluk je de rest van het jaar zal toelachen.

Het hangen van kalmoes en bijvoetkruid aan de voordeur, het opplakken van foto’s van Chung Kuei, het drinken van Xionghuang wijn en het vasthouden van geurzakjes zouden eigenschappen bezitten om het kwaad te voorkomen en vrede te brengen. Een ander gebruik dat in Taiwan wordt toegepast, is ‘middagwater halen’, waarbij mensen op de middag van het festival bronwater oppompen in de overtuiging dat het alle ziekten zal genezen.

Datums Drakenbootfeest

Jaar Datum Weekdag
2015 20 juni zaterdag
2016 9 juni donderdag
2017 30 mei dinsdag
2018 18 juni maandag
2019 7 juni vrijdag
2020 25 juni donderdag
2021 14 juni maandag
2022 3 juni vrijdag
2023 22 juni donderdag
2024 10 juni maandag
2025 31 mei zaterdag

Eerste publicatie: 25 juni 2020