Het Chinese Lantaarnfestival

Lantaarnfestival
Viering van het Chinese Lantaarnfestival in Beijing

Het Lantaarn of lampionenfestival wordt dit jaar op 8 februari 2020 gevierd. Het is een traditioneel feest maar er wordt geen vrij voor gegeven. Het Lantaarn festival valt op de 15de dag van de eerste maan maand en het is daarmee het eerste belangrijke feest na het Lente festival. Het is Volle Maan en het feest dankt zijn naam omdat men dan geniet van mooie handgemaakte Chinese lampionnen. Het wordt soms ook wel het Yuan Xiao feest genoemd omdat yuan xiao (balletjes van kleefrijst met een vulling) dan de traditionele lekkernij zijn.

Het Lantaarn festival is meer dan 2000 jaar oud en wordt gevierd met mooie lampionnen, vuurwerk, speciale lantaarnraadseltjes, volksdansen en het eten van yuan xiao.

Lampionnen kijken

Tijdens de Han Dynastie (206 v. Chr – 220 na Chr.) kwam het Boeddhisme tot bloei en om het Boeddhisme nog populairder te maken werden er in de keizerlijke paleizen lampionnen aangestoken op de 15de dag van de eerste maan maand om op die manier Boeddha te vereren. Tijdens de Tang Dynastie (618 – 907), de Song dynastie (960 – 279) de Ming dynastie (1368 – 1644) en de Qing dynastie (1644 – 1911) werd het aansteken van lampionnen een traditie voor de Chinese bevolking. Tegenwoordig zijn er op straat en in winkels overal rode lantaarns in allerlei vormen en types te zien.

Tijdens de Song dynastie (960 – 1279) werd het oplossen van raadseltjes tijdens het Lantaarn festival populair. Mensen schrijven allerlei raadseltjes op papier en plakken ze op de kleurrijke lantaarns zodat bezoekers ze kunnen proberen op te lossen. Iemand die het antwoord weet krijgt een presentje. Aan de raadseltjes wordt door alle mensen deelgenomen.

Leeuwendansen

Uit de periode van de drie koninkrijken (220 – 280) stammen de leeuwendansen die tijdens het Lantaarn festival worden opgevoerd. In het noorden van China ligt bij de leeuwendansen de nadruk op de technische uitvoering van de leeuwendans en in het zuiden besteedt men meer aandacht aan het uiterlijk van de leeuwen en de bijbehorende show.

Steltlopen

Het lopen op stelten gaat terug tot de Herfst en Lente periode (770 v. Chr. – 476 v. Chr.). De steltlopers lopen niet alleen maar gewoon op stelten maar halen er ook halsbrekende toeren op uit. De steltlopers beelden verschillende personages uit zoals monniken, clowns, vissers en voeren toneelstukjes op om het publiek te vermaken.

Het eten van yuan xiao

yuanxiao
yuanxiao. balletjes gemaakt van meel van kleefrijst, gevuld met zoetigheden

Yuan xiao zijn balletjes gemaakt van kleefrijst die met van alles worden gevuld. Ze worden gekookt in water en daarna gegeten. Iedere regio heeft zijn eigen manier om yuan xiao te maken en te vullen. Ze kunnen worden gestoomd, gekookt of gefrituurd waardoor ze allemaal een andere smaak krijgen. De yuan xiao zijn rond en ze symboliseren daarmee het geluk, de harmonie en het samen zijn. De yuan xiao worden ‘s avonds gegeten en daarna geniet men bij mooi weer van de Volle Maan.

Naast deze activiteiten wordt Zigu verwelkomd. Zigu is in de folklore een arm maar vriendelijk meisje. Vrouwen maken dan strooien en stoffen poppetjes van Zigu, spreken troostende woorden tot haar en ze betuigen hun medeleven aan de armen. Omdat de mooie lampionnen voor jongens en meisjes een goede gelegenheid zijn om contacten aan te knoppen wordt het Lantaarn festival ook wel de Chinese Valentijnsdag genoemd.

Data Lantaarn festival

Jaar Datum
2015 5 maart
2016 22 februari
2017 11 februari
2018 2 maart
2019 19 februari
2020 8 februari
2021 26 februari
2022 15 februari
2023 5 februari
2024 24 februari

 

Eerste publicatie: 11 februari 2017
Laatste revisie: 8 februari 2020