Ruimtevaartnieuws

Het eerste sterlicht voor de James Webb komt uit de Grote Beer

De James Webb Space Telescope richt zijn ogen op de steelpan van de Grote Beer. Hoewel de telescoop nog maanden is verwijderd van het begin van zijn officiële wetenschappelijke waarnemingen zal een bijzonder heldere ster, HD 84406 genaamd, binnenkort het object van JWST’s aandacht zijn.

Positie HD 84406 in het sterrenbeeld Ursa Major - Grote Beer
Het eerste doelwit van de James Webb Space Telescope is de ster HD 84406 in het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden/Cartes du Ciel.

De ster HD 84406 bevindt zich in het sterrenbeeld Ursa Major – Grote Beer en is ongeveer 260 lichtjaar van de Aarde verwijderd. De Steelpan van dit sterrenbeeld is het meest opvallende sterpatroon (ook wel asterisme genoemd) van dit sterrenbeeld en het is de staart van de beer. De ster heeft een visuele helderheid van ongeveer magnitude 6,9 en is daarmee te zwak om met het blote oog te zien. Om de ster te kunnen zien heb je een telescoop of een grote verrekijker nodig.

Nu de JWST zijn eindbestemming in de ruimte heeft bereikt bereidt het missieteam de ruimtetelescoop voor op zijn eerste waarnemingen. Een helder punt als HD 84406 biedt een nuttig doelwit waarmee het team de honingraatvormige spiegels van de JWST kan uitlijnen en technische gegevens kan gaan verzamelen.

Deze ster zal voor dit specifieke doel een belangrijke rol spelen maar zal niet worden bestudeerd door de telescoop zodra die officieel met zijn wetenschappelijke projecten begint.

Als de Webb eenmaal kan scherpstellen op de ster dan zal die te helder zijn om te bestuderen. Maar voor nu is de ster het perfecte doelwit om de zoektocht naar fotonen te beginnen, aldus een tweet van de NASA.

Naast het feit dat JWST zichzelf op zijn observatiepost heeft geplaatst heeft deze week een andere belangrijke ontwikkeling voor de JWST gemarkeerd. Het team heeft ook de High-Gain Antenna van de JWST ingeschakeld en het kan nu waarnemingen downloaden via de Ka-radioband van het Deep Space Network van de NASA. Dit is een kanaal dat een veel hogere gegevensdichtheid biedt om wetenschappelijke afbeeldingen en gegevens te downloaden die astronomen willen analyseren.

Eerste publicatie: 30 januari 2022
Bron: space.com en anderen