Ruimtevaartnieuws

Het Hemelse Paleis valt tussen midden maart en midden april terug op Aarde

Tiangong-1 - het Hemelse Paleis
Tiangong-1 – het Hemelse Paleis

Het bureau voor ruimteafval van de ESA heeft een nieuwe bijgewerkte voorspelling uitgegeven voor de aanstaande terugkeer van het Chinese ruimtestation Tiangong-1 dat ondertussen bijna twee jaar stuurloos om de Aarde draait.

Het bureau, dat onderdeel uitmaakt van het European Space Operations Centre (ESOC) in het Duitse Darmstadt coördineert de activiteiten van de ESA die met ruimteafval hebben te maken. Het bureau houdt onder andere ook de aanstaande terugkeer van het Chinese ruimtestation Tiangong-1 in de gaten. Dit ruimtestation zal binnen afzienbare tijd in de dampkring verbranden maar er is enige vrees dat sommige delen de grond zullen raken.

Nieuwe berekeningen laten zien dat de Tiangong-1 binnen nu en anderhalve maand terug zal vallen naar de Aarde. Hoogstwaarschijnlijk zal dit ergens tussen half maart en half april gaan gebeuren maar de schattingen zijn nog altijd aan verandering onderhevig en zijn sterk afhankelijk van bijvoorbeeld variaties in de atmosfeer.

De update die de ESA op 29 januari jongstleden heeft vrijgegeven bevestigd dat de re-entry ergens tussen de 43ste en -43ste breedtegraad zal zijn. In dit grote deel van de Aarde bevinden zich o.a. het noordelijke deel van de Verenigde Staten en landen als Spanje, Italië, Turkije, China, Noord-Korea en Japan. Op het zuidelijk halfrond gaat het dan om landen als Chili, Argentinië, het zuidelijk deel van Australië en Nieuw-Zeeland.

Tiangong-1 – Chinees voor Hemels Paleis – is het eerste ruimtestation van China. Het heeft een massa van ongeveer 8500 ton, het is 10.4 meter lang en het heeft een doorsnede van 3.4 meter. Het ruimtestation werd op 29 september 2011 gelanceerd en 9 maanden later, in juni 2012, werd het voor het eerst door 3 Chinese taikonauten bewoond. In juni 2013 koppelde de Shenzhou-10 aan met wederom 2 taikonauten.

Op 16 maart 2016 verloor de Chinese vluchtleiding de controle over het ruimtestation. Men denkt dat het ruimtestation defect is geraakt als gevolg van een kapotte batterijlader. Midden september 2016 bevestigde China dat het ruimtestation naar de Aarde terug zou vallen maar men hield in het midden of men de Taingong-1 onder controle had of niet.

Op 8 december 2017 stuurde China een bericht naar de Verenigde Naties waarin het land bevestigde dat de terugkeer van de Tiangong-1 was voorzien tussen de eerste 10 dagen van februari en de laatste 10 dagen van maart 2018. China voegde daar aan toe dat het ruimtestation tot 26 november 2017 op een bemiddelde hoogte van 296 kilometer boven de Aarde draaide en dat het ruimtestation nog brandstof bevat maar dat dit geen gevaar zal opleveren voor de grond.

 

Eerste publicatie: 4 februari 2018
Bron: astrowatch