Ruimtevaartnieuws

Het is nu officieel: Voyager 2 heeft de interstellaire ruimte bereikt

de positie van de beide Voyagers in de interstellaire ruimte
Voyager missies Illustratie: NASA/JPL Caltech

Voor de tweede keer in de geschiedenis heeft een door mensen gemaakt object de interstellaire ruimte bereikt. Dat heeft NASA vandaag tijdens een bijeenkomst van de American Geophysical Union (AGU) in Washington bekend gemaakt.

In 1977 lanceerde NASA Voyager 2 en Voyager 1 (Voyager 2 werd als eerste gelanceerd) om de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en de ruimte erom heen te bestuderen. Beide verkenners leverden een schat aan informatie op over de buitenste planeten in ons zonnestelsel en de missies bleven ook daarna functioneren waarbij ze steeds metingen bleven verrichten tijdens hun reis door ons zonnestelsel

Voyager 1 bereikte al in 2013 de interstellaire ruimte en we weten al enkele maanden dat Voyager 2 op het punt stond dit ook te doen. In oktober signaleerde de instrumenten van de Voyager een toename van kosmische straling. De heliosfeer van de Zon, het gebied waar deeltjes en magnetische velden worden veranderd door de invloed van de Zon beschermt de ruimtesonde tegen deze inslagen. Maar na het passeren van de heliopauze, het uiterste uiteinde van de heliosfeer, zou dit wel moeten gaan gebeuren. In oktober meldde de NASA nog dat het nog niet zo ver was.

Maar nu is Voyager 2 dus wel zo ver. De bevestiging komt van het Plasma Science Experiment aan boord van de ruimtesonde. Dit instrument detecteerde sinds 5 november een steile afname in hoe snel de deeltjes van de zonnewind reisden en daarmee werd het officieel dat de Voyager 2 de interstellaire ruimte had betreden en zich buiten de invloedssfeer van de Zon bevindt.

Voyager 2 is momenteel meer dan 17,7 miljard kilometer van de Zon verwijderd en reist met een snelheid van 55.000 kilometer per uur. De ruimtesonde is op weg naar de Oortwolk waarin zich vele komeetachtige objecten bevinden die nog onder invloed staan van de zwaartekracht van de Zon. Het zal nog ongeveer 300 jaar duren voor Voyager 2 de Oortwolk heeft bereikt en nog ongeveer 30.000 jaar voor de Voyager 2 door de Oortwolk heen is.

De beide ruimtesondes blijven wetenschappelijk onderzoek doen in het gebied waarin ze zich bevinden. NASA is blij dat de beide ruimtesondes al zo lang functioneren en dat ze beiden de interstellaire ruimte hebben bereikt. NASA hoopt dat de beide ruimtesondes een grot bijdrage kunnen leveren aan onze kennis van dit gebied van ons zonnestelsel

Eerste publicatie: 10 december 2018