Neptunus

Hoe groot is Neptunus?

de ijsreuzen Uranus en Neptunus
Uranus en Neptunus, de ijsreuzen in ons zonnestelsel. Credit: Wikipedia Commons

Neptunus is de meest verre planeet gezien vanaf de Zon. Het is tevens de op drie na zwaarste planeet. Ondanks de grootte is het de laatst ontdekte planeet.

Straal, diameter en omtrek

Neptunus is in grootte de vierde planeet van het zonnestelsel en daarmee meteen de kleinste van de vier gasplaneten. De gemiddelde straal van Neptunus bedraagt 24.622 kilometer. Net zoals andere ronddraaiende objecten is Neptunus niet perfect bolvormig maar puilt de planeet aan de evenaar enigszins uit. De straal, gemeten over de polen bedraagt 24.341 kilometer hetgeen een beetje minder is als de straal gemeten aan de evenaar die 24.341 kilometer bedraagt. De gemiddelde doorsnede van de planeet bedraagt 30.598 kilometer en dat is ongeveer vier keer de diameter van de Aarde.

Een reis over de evenaar van Neptunus is 154.705 kilometer lang. Deze tocht kan je niet te voet maken want er is geen vast oppervlak aanwezig. Het oppervlak van de planeet is bedekt met water en smeltend ijs.

De totale oppervlakte van de planeet beslaat 7.6 miljard vierkante kilometer.

Net zoals de andere drie gasplaneten heeft ook Neptunus ringen. Gemeten vanaf het centrum van de planeet draait dit ringenstelsel op een afstand van 62.933 kilometer om de planeet.

Dichtheid, massa en volume

In grootte is Neptunus de vierde planeet echter in massa is het de derde planeet. De gasreus weegt een slordige 1.02*1026 kilogram. Dat komt overeen met 102 triljoen kilogram en dat is meer dan 17 keer zo veel als de aarde.

Het volume van de planeet bedraagt 62 triljoen kubieke kilometer en dat is ongeveer 58 keer het volume van de Aarde.

De dichtheid van Neptunus bedraagt 1.638 gram per kubieke centimeter. Deze lage dichtheid duidt er op dat de atmosfeer van de planeet veel meer ijs bevat dan die van bijvoorbeeld Jupiter en Saturnus. Net als Uranus wordt Neptunus dan ook wel ijsreus in plaats van gasreus genoemd. De grote afstand van Neptunus tot de Zon zorgt voor een constante lage temperatuur.

Ondanks de veel lagere massa heeft Neptunus na Jupiter de grootste zwaartekracht.

 

Eerst publicatie: 16 december 2012
Laatste keer bewerkt op: 3 oktober 2017

Meer over Neptunus