Verouderde sterrenbeelden

Het sterrenbeeld Honores Frederici

Op kaart IV van de Uranographia uit 1801 van Johann Bode is Honores Frederici afgebeeld naast Lacerta – Hagedis. Het sterrenbeeld bestaat uit een ceremonieel zwaard verstrengeld met een streng laurier, een ganzenveer en een overwinningskroon om koning Frederik van Pruisen als een held, wijsgeer en vredestichter te symboliseren.

 

Het sterrenbeeld Honores Frederici werd in 1787 door Johann Bode ingesteld ter ere van de een jaar eerder overleden koning Frederick de Grote van Pruisen. De aankondiging van dit nieuwe sterrenbeeld werd in Bode’s eigen  Astronomisches Jahrbuch gepubliceerd en in 1792  gevolgd door een beschrijving en een kaart van het sterrenbeeld in de l’Académie Royale des Sciences et Belles Lettres of Berlin.

Bode noemde het sterrenbeeld bij zijn Duitse naam Friedrichs Ehre en dat kan worden vertaald als “glorie” of “eer” waarbij het eerste een meer ouderwets woord is. In zijn Uranographia van 1801 nam hij de Latijnse naam Honores Frederici over. Andere atlassen kenden het sterrenbeeldje ook onder de naam Gloria Frederici en Frederici Honores.

De sterrenbeeldje was tussen de uitgestrekte rechterarm van Andromeda en Lacerta – Hagedis geperst. Het merendeel van het sterrenbeeld behoort tegenwoordig toe aan Andromeda maar Bode leende vanuit het noorden ook een paar sterren van Cassiopeia en Cepheus en vanuit het zuiden sterren van Pegasus. De helderste sterren van Honores Frederici zijn de tegenwoordige sterren Omicron Andromedae, Lambda Andromedae en Kappa Andromedae. Al deze sterren zijn van de vierde magnitude.

In hetzelfde gebied had de Franse astronoom Augustin Royer in 1679 zijn sterrenbeeld Sceptrum geplaatst. Dit sterrenbeeld stelde de Franse scepter en de hand van justitie voor. Royer stelde het sterrenbeeld op ter ere van koning Lodewijk XIV. Beide sterrenbeelden hebben de tand des tijds niet overleefd.

 

Het sterrenbeeld is ook bekend onder de naam Gloria Frederici.
Gloria Frederici – uit Urania’s Mirror (ca. 1825) samen met de sterrenbeelden Andromeda en Triangulum.

 

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Volledige revisie: 8 mei 2019