Honores Frederici

Het sterrenbeeld Honores Frederici – Uit de steratlas Uranographia van Johann Bode

De Eer van Frederick is een sterrenbeeld dat is bedacht door de Duitse astronoom Johann Bode. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1787 op een speciale sterrenkaart in het Astronomisches Jarbuch en de Mémoires de l’Academie Royale des Sciences et Belles Lettres van Berlijn. Het sterrenbeeld eert de koning Frederick de Grote van Pruisen die het jaar daarvoor was gestorven. De originele naam die Bode het sterrenbeeld gaf is Friedrichs Ehre. Vrij vertaalt de Glorie of de Eer van Frederick. In zijn steratlas Uranographia uit 1801 geeft hij het sterrenbeeld een Latijnse naam: Honeres Friderici.Het sterrenbeeld bevond zich tussen Andromeda en Lacerta in. In dit zelfde gebied plaatste de Franse astronoom Augustin Royer in 1679 zijn eigen sterrenbeeld Sceptrum. Dit sterrenbeeld stelde de Franse scepter en de hand van justitie voor ter nagedachtenis aan de Franse Koning Louis XIV. Beide sterrenbeelden hebben de tand des tijds overigens niet doorstaan.

Het sterrenbeeld is ook bekend onder de naam Gloria Frederici.
Gloria Frederici – uit Urania’s Mirror (ca. 1825) samen met de sterrenbeelden Andromeda en Triangulum.

 

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Laatste keer gewijzigd op: 27 februari 2017

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.