Astronomisch Nieuws

Hubble bekijkt eenzaam dwergsterrenstelsel

Dwergsterrenstelsel ESO 461-016
Deze Hubble opname toont het geïsoleerde dwergsterrenstelsel ESO 461-036. De afbeelding is samengesteld uit waarnemingen van de Wide Field Camera 3 (WFC3) en de Advanced Camera for Surveys (ACS) in de infrarode en optische delen van het spectrum. Er werden vier filters gebruikt om verschillende golflengtes te bekijken. Credit: NASA/ESA/Hubble/E. Shaya en anderen.

De Hubble Space Telescope heeft een mooie foto gemaakt van het onregelmatige dwergsterrenstelsel ESO 461-036.

ESO 461-036 bevindt zich op een afstand van ongeveer 22,3 miljoen lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. Het is een uitgerekt sterrenstelsel en het vertoont tekenen van een afwijkende gaswolk in zijn schijf. Met een massa tot lichtverhouding van 89 is het een van de donkerste sterrenstelsels die we kennen.

Het sterrenstelsel is in andere stercatalogi ook bekend als KK 246, LEDA 64054 en HIPASS J2003-31. Het sterrenstelsel bevindt zich in de Lokale Leegte, een extreem groot gebied in de ruimte waar het heel erg leeg is.

ESO 461-036 ligt erg geïsoleerd. Er zijn in een gebied van bijna 10 miljoen lichtjaar rond het sterrenstelsel geen andere sterrenstelsels te zien.

Volgens Hubble-astronomen is dit eenzame sterrenstelsel het enige dat zich, met 15 anderen die achtereenvolgens zijn gevonden, in deze enorme leegte bevindt.

Ofschoon er veel andere sterrenstelsels zichtbaar zijn op de foto zijn dit allemaal sterrenstelsels die zich niet in de leegte bevinden maar deel uitmaken van andere clusters of groepen sterrenstelsels.

Kosmische leegtes, zoals deze, zijn ruimtes in de webachtige structuur van het heelal waar geen of erg weinig sterrenstelsels voorkomen.

Deze Lokale Leegte heeft een doorsnede van minstens 150 miljoen lichtjaar. Ons eigen sterrenstelsel heeft een doorsnede van ongeveer 150.000 lichtjaar. Deze verhoudingen geven enigszins een beeld over het enorme niets dat zich daar bevindt.

 

Eerste publicatie: 19 mei 2020
Bron: Hubble Space Telescope