Astronomisch Nieuws

Hubble bekijkt klein spiraalvormig sterrenstelsel met gloeiende balk in zijn kern

Het Hubble-team heeft een schitterende nieuwe foto vrijgegeven die de Hubble Space Telescope heeft gemaakt van het balkspiraalstelsel IC 1954.

De opname is verkozen tot Hubble Photo of Week 39 – 2024.

IC 1954 in het sterrenbeeld Horologium - Slingeruurwerk
Deze Hubble-afbeelding toont IC 1954, een klein spiraalvormig sterrenstelsel op 45 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Horologium. Credit: NASA / ESA / Hubble / D. Thilker / J. Lee / PHANGS-HST Team.

IC 19954 is ongeveer 45 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Horologium – Slingeruurwerk. Dit kleine spiraalstelsel werd in 1898 gevonden door de Schotse astronoom Robert Innes.

Het is ook bekend als ESO 200-36, IRAS 03300-5204 en LEDA 13090 en het heeft een diameter van ongeveer 20.000 lichtjaar.

IC 1954 heeft een heldere centrale balk en losse spiraalarmen die donkere stofwolken bevatten. Samen met vier andere sterrenstelsels vormt IC 1954 de LGG 93-groep, die ook wel de IC 1954-groep wordt genoemd.

Hubble-astronomen zien IC 1954 als een stelsel met een gloeiende balk in zijn kern en twee majestueuze spiraalarmen en wolken van donker stof eroverheen.

Een afbeelding van IC 1954 werd eerder in 2021 door het Hubble-team vrijgegeven maar de nieuwe afbeelding bevat nu ook H-alpha-gegevens.

De verbeterde dekking van stervormende nevels, die prominente emitters zijn van het rode H-alfa-licht, is te zien in de talrijke gloeiende roze vlekken over de schijf van het sterrenstelsel, aldus de onderzoekers.

Interessant genoeg veronderstellen sommige astronomen dat de “balk” van het sterrenstelsel in feite een energetische stervormende regio is die toevallig boven het galactische centrum ligt.

De kleurenafbeelding van IC 1954 is gemaakt van afzonderlijke belichtingen die zijn gemaakt in de zichtbare, ultraviolette en nabij-infrarode gebieden van het spectrum door de Wide Field Camera 3 van de Hubble.

Er werden zes filters gebruikt om verschillende golflengtes te bemonsteren. De kleur is het resultaat van het toewijzen van verschillende tinten aan elke monochromatische afbeelding die is gekoppeld aan een afzonderlijk filter.

Door IC 1954 en meer dan vijftig andere nabijgelegen sterrenstelsels te onderzoeken in radio-, infrarood-, optisch en ultraviolet licht, proberen astronomen het pad dat materie door sterren en het interstellaire gas en stof in elk sterrenstelsel aflegt, volledig te traceren en te reconstrueren, aldus de wetenschappers.

De waarneemmogelijkheden van Hubble vormen een belangrijk onderdeel van dit onderzoek: het kan jongere sterren en sterrenhopen vastleggen wanneer ze het helderst zijn op ultraviolette en optische golflengtes en het H-alfafilter volgt effectief de emissie van nevels.

De resulterende dataset zal eens chat aan onderzoek vormen naar de evolutie van sterren in sterrenstelsels, waarop de Webb Space Telescope zal voortbouwen terwijl die zijn wetenschappelijke activiteit in de toekomst voortzet.

Eerste publicatie: 23 september 2024
Bron: esahubble.org