Buitenaards leven - exoplaneten

Hubble bepaalt grootte van exoplaneet LTT 1445Ac

LTT 1445Ac, een aardse planeet in het drievoudige stersysteem LTT 1445, heeft een grootte van 1,07 keer de Aarde, aldus een artikel gepubliceerd in de Astronomical Journal.

Artist impressie van de exoplaneet LTT 1445Ac.
Artist impressie van de exoplaneet LTT 1445Ac. Credit: NASA/ESA/Leah Hustak, STScI.

LTT 1445 is een hiërarchisch trio van M-dwergen op 22,5 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Eridanus.

Het systeem is ook bekend als TOI 455 en het bestaat uit de heldere ster LTT 1445A en de zwakkere visuele dubbelster LTT 1445BC.

LT 1445A herbergt minstens drie exoplaneten: LTT 1445Ab, LTT1445 Ac en LTT 1445Ad.

Fotometrie met de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) onthulde twee kleine transiterende planeten in het LTT 1445-systeem: planeet b en planeet c. Uiterst nauwkeurige radiale snelheidsmetingen van LTT 1445A met behulp van de ESPRESSO-spectrograaf van de Very Large Telescope van de ESA hebben ook een extra kandidaatplaneet d opgeleverd, die vermoedelijk niet in transitie is.

LTT 1445A is de dichtstbijzijnde M-dwerg met een bekende transiterende planeet. De planeten b en c bieden daarom enkele van de gunstigste omstandigheden om de atmosfeer van aardse exoplaneten te karakteriseren.

Eerdere studie van LTT 1445Ac concludeerden dat de lichtcurve van TESS consistent was met zowel grazende als niet-grazende geometrieën en als gevolg hiervan bleef de straal en dus de dichtheid van de planeet onbekend.

Er was een kans dat dit systeem een ongelukkige geometrie heeft en als dat het geval is dan zouden astronomen niet de juiste maat meten.

Maar met de mogelijkheden van de Hubble Space Telescope heeft men toch de diameter van de planeet kunnen bepalen.

Deze afbeelding van het LTT 1445-systeem werd in 2003 gemaakt door de Hubble Space Telescope.
Deze afbeelding van het LTT 1445-systeem werd in 2003 gemaakt door de Hubble Space Telescope. Credit: NASA / ESA / Hubble / Sci.News / Winters et al.

In hun onderzoek observeerden de astronomen het LTT 1445-systeem met behulp van de Hubble Space Telescope. Uit de waarnemingen blijkt dat de planeet een normale doorgang volledig voor de schijf van de ster maakt, wat een werkelijke grootte oplevert van slechts 1,07 keer de diameter van de Aarde.

Dit betekent dat de planeet een rotsachtige wereld is, net als de Aarde, met ongeveer dezelfde zwaartekracht aan het oppervlak.

Maar bij een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 260 °C is het er te warm voor het leven zoals wij dat kennen.

De uitlijning van de drie sterren gecombineerd met de baan van het LTT 1445BC-paar suggereert dat alles in hetzelfde baanvlak draait, inclusief de bekende planeten.

Transiterende planeten zijn interessant omdat astronomen hun atmosfeer kunnen karakteriseren met spectroscopie, niet alleen met Hubble maar ook met de Webb Space Telescope.

Deze meting is belangrijk omdat ze astronomen vertelt dat dit waarschijnlijk een zeer nabije aardse planeet is en ze kijken daarom uit naar vervolgwaarnemingen die hen in staat zullen stellen de diversiteit van planeten rond andere sterren beter te begrijpen.

Artikel: Emily K. Pass et al. 2023. HST/WFC3 Light Curve Supports a Terrestrial Composition for the Closest Exoplanet to Transit an M Dwarf. AJ, in press; arXiv: 2307.02970

Eerste publicatie: 18 november 2023
Bron: sci-news