Astronomisch Nieuws

Hubble fotografeert aurora’s op Uranus

Aurora's op Uranus
De witte vlekken op de foto’s zijn de aurora’s. Credit: ESA/NASA/Hubble

Uranus is geen kale bal van groenblauw gas. De NASA heeft twee nieuwe foto’s vrijgegeven die door de Hubble Space Telescope zijn gemaakt van de planeet Uranus en op deze foto’s zijn heldere aurora’s zichtbaar. De foto’s zijn gecombineerd met opnames die door de Voyager-2 in 186 werden gemaakt

De aurora’s op Uranus ontstaan eigenlijk op dezelfde manier als de aurora’s op Aarde die we kennen als noorderlicht en zuiderlicht.

Aurora’s worden veroorzaakt door stromen van geladen deeltjes zoals elektronen die afkomstig zijn van onder andere de zonnewind, de ionosfeer van de planeet en vulkanisme op manen. Deze geladen deeltjes ingevangen door sterke magneetvelden en worden via de magneetlijnen naar de bovenste delen van de atmosfeer geleidt waar ze reageren met gasdeeltjes zoals zuurstof en stikstof waarbij er uitbarstingen van licht plaatsvinden. Het is niet voor het eerst dat de Hubble aurora’s fotografeert op Uranus. Ook in november 2011 lukte het om dit fenomeen op de planeet vast te leggen.

De nieuwe foto’s laten ook de ringen van Uranus zien die om de polen lijken te draaien. Maar dit is bedrog. De ringen draaien om de evenaar, net zoals die van Saturnus en Jupiter maar Uranus draait liggend op zijn zij om de Zon heen. De draaiingsas van Uranus wijst bijna naar de Zon toe. Astronomen denken dat de planeet heel lang geleden in botsing is gekomen met een planeet ter grootte van de Aarde of misschien is getroffen door een serie inlagen van kleinere objecten waardoor de planeet op zijn zij is gaan liggen.

Uranus is de op twee na grootste planeet in het zonnestelsel. De diameter is ongeveer 4 * de Aarde. De planeet bevindt zich op een gemiddelde afstand van 19 Astronomische Eenheden van de Zon en heeft 84 jaar nodig om eenmaal om de Zo te draaien.

De Hubble telescoop werd op 24 april 1990 aan boord van de spaceshuttle Discovery in een baan om de Aarde gebracht en een dag later in gebruik genomen. De telescoop is nog steeds in gebruik. Zo ook de Voyager 2 die in 1977 werd gelanceerd en die zich momenteel op een afstand van 20,6 miljard kilometer van de Aarde bevindt. Voyager-2 zal binnen afzienbare tijd de interstellaire ruimte betreden.

 

Eerste publicatie: 11 april 2017
Bron: diverse persberichten