Astronomisch Nieuws

Hubble fotografeert het dwergstelsel PGC 18431

PGC 18431
Hubbleopname van het onregelmatige dwergsterrenstelsel PGC 18431 (credit: NASA?ESA?Hubble)

Met behulp van de Advanced Camera for Surveys van de Hubble Space Telescope hebben astronomen nieuwe gedetailleerde opnames gemaakt van het onregelmatige dwergsterrenstelsel PGC 18431.

Ons eigen sterrenstelsel is maar één van de vele sterrenstelsels die er zijn. We weten dat sterrenstelsels samenklonteren in clusters die weer deel uitmaken van superclusters.

Ons sterrenstelsel maakt deel uit van een groep van meer dan 50 sterrenstelsels die we de Lokale Groep noemen. De ruimte om ons eigen sterrenstelsel heen noemen we het Lokale Volume. Dit is een gebied met een doorsnede van 35 miljoen lichtjaar waarin zich vele sterrenstelsels bevinden.

PGC 18431 (ook bekend als 2MASX J06071970-3412161 of HIPASS J0607-34) is één van die sterrenstelsels. Het is een dwergsterrenstelsel in het sterrenbeeld Columba – Duif en het bevindt zich op een afstand van 31 miljoen lichtjaar.

Het sterrenstelsel is niet zo maar gefotografeerd. Astronomen willen graag weten hoe sterrenstelsels in het Lokale Volume bewegen en groeperen. Daarnaast is de Hubble krachtig genoeg voor het bestuderen van groepen sterren in dergelijke sterrenstelsels. Dit helpt astronomen om meer kennis te vergaren over de samenstelling van het sterrenstelsel en de precieze afstand tot ons.

Het beter kennen van afstanden zorgt er voor dat we een betere driedimensionale kijk krijgen op onze kosmische buren.