Astronomisch Nieuws

Hubble kijkt naar een merkwaardig spiraalvormig sterrenstelsel

Hubble opname van NGC 2608
Deze opname van de Hubble Space Telescope toont het balkspiraalstelsel NGC 2608. Dit sterrenstelsel bevindt zich in het sterrenbeeld Cancer – Kreeft en is ongeveer 64 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd. De opname is gemaakt met de Wide Field Camera 3 (WFC3). Het is een combinatie van verschillende opnames met verschillende filters in zowel zichtbaar licht, als infrarood licht. Credit: NASA/ESA/Hubble/ A.Riess et al.

De Hubble Space Telescope van de NASA/ESA heeft een schitterende afbeelding geproduceerd van het balkspiraalstelsel NGC 2608.

NGC 2608 bevindt zich in het sterrenbeeld Kreeft – Cancer en is ongeveer 64 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd. Het sterrenstelsel werd op 12 maart 1785 ontdekt door de Britse astronoom William Herschel.

Het sterrenstelsel is ook bekend als LEDA 24111, ARP 12 en UGC 4484. NGC 2608 heeft een diameter van ongeveer 62.000 lichtjaar.

Volgens Hubble-astronomen lijkt het sterrenstelsel op een licht uitgerekte, kleinere versie van ons eigen sterrenstelsel, de rood en blauw gekleurde spiraalarmen van NGC 2608 zijn vastgeklonken aan de opvallende centrale balk.

Op de opname van de Hubble zijn verschillende verre sterrenstelsels zichtbaar. Op de voorgrond enkele heldere sterren die thuishoren in ons eigen sterrenstelsel.

Op foto’s van de Hubble zijn de heldere sterren van ons sterrenstelsel soms zichtbaar als heldere lichtpunten met opvallende lensflares. Een dergelijke ster is rechtsonder op de opname te zien, een tweede ster bevindt zich net boven het centrum van NGC 2608.

Het merendeel van de zwakkere sterren rond NGC 2608 hebben deze kenmerken niet en als je die zwakke plekken nader bekijkt blijkt het te gaan om duizenden verre sterrenstelsels. NGC 2608 is en van de ontelbare vergelijkbare structuren.

 

Eerste publicatie: 8 juni 2020
Bron: Hubble/NASA/ESA