Zonnestelsel Nieuws

Hubble legt een stralende Saturnus en zijn ringen vast

Saturnus en zijn ringen gefotografeerd door de Hubble Space Telescope
Saturnus werd op 20 juni 2019 met behulp van de Wide Field camera 3 van de Hubble gefotografeerd. De afstand tussen de planeet en de Aarde was toen met 1,36 miljard kilometer het kleinst. De opname is de tweede die is gemaakt in het kader van een jaarlijkse serie van opnames van het Outer Planets Atmospheres Legacy Project (OPAL). OPAL moet wetenschappers helpen om de dynamiek van de atmosfeer en de evolutie van de gasreuzen in ons zonnestelsel beter te leren kennen. In het geval van Saturnus zijn astronomen in staat om veranderende weerpatronen en andere veranderingen te volgen. Credit: NASA, ESA, A. Simon (GSFC), M.H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL Team

De meest recente opname die de Hubble Space Telescope maakte van Saturnus toont ons de mooie ringen in vol ornaat. Ze lijken op een grammofoonplaat met groeven die de gedetailleerde structuur van de ringen tonen. Ook details in de atmosfeer, die voorheen alleen maar met behulp van ruimtesondes waren te zien, zijn goed zichtbaar op de foto’s.

De afbeeldingen die de Hubble recent heeft gemaakt zijn meer dan alleen mooie foto’s. Ze tonen ons een planeet met een turbulente, dynamische atmosfeer. Dit jaar laten de foto’s zien dat een grote storm die in 2018 zichtbaar was in het poolgebied nu is verdwenen. Kleinere stormen zijn zichtbaar maar die verdwijnen ook weer snel. Zelfs de structuur van banden laat kleine kleurveranderingen zien.

Maar de laatste opname laat ook zien dat heel veel dingen niet zijn veranderd. Het vreemde zeshoekige patroon, het hexagoon, is nog steeds aan de noordpool te zien. Het wordt veroorzaakt door een hele snelle maalstroom. Deze hexagoon werd in 1981 voor het eerst gezien door de Voyager 1 ruimtesonde van de NASA.

Ook de ringen van Saturnus zijn er nog steeds. De foto laat zien dat het ringensysteem naar de Aarde toe is gekanteld waardoor we een mooi beeld hebben van de heldere, structuur van ijs. Hubble kan verschillende kleine ringetjes en de zwakkere binnenringen van elkaar onderscheiden.

Deze foto toont een ongekende helderheid die alleen te zien is in snapshots die NASA-ruimtevaartuigen die de verre planeet bezoeken, eerder hebben gemaakt. Astronomen zullen hun jaarlijkse monitoring van de planeet voortzetten om verschuivende weerpatronen te volgen en andere veranderingen te identificeren. Het tweede in de jaarlijkse serie, dit beeld is onderdeel van het Outer Planets Atmospheres Legacy (OPAL) project. OPAL helpt wetenschappers de atmosferische dynamiek en evolutie van de gasreuzen van ons zonnestelsel te begrijpen.

Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center

Dit time-lapse filmpje toont de banen van enkele van de ijsmanen van Saturnus tijdens een 18 uur durende periode. Het filmpje is samengesteld uit 33 opnames van de Hubble die op 19 en 20 juni 2019 werden gemaakt met de Wide Field Camera 3. Hoe dichter de Maan bij Saturnus is hoe sneller hij om de planeet heen draait. Credit: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M.H. Wong (University of California, Berkeley), the OPAL Team and J. DePasquale (STScI).

 

Eerste publicatie: 14 september 2019
Bron: NASA