Astronomisch Nieuws

Hubble legt stervormend en interactief sterrenstelselpaar vast

Dit verbazingwekkende beeld van een paar spiraalstelsels genaamd Arp 72 is volgens het Hubble-team een gewelddadige botsing in slow motion.

Afbeelding van Arp 72
Deze afbeelding toont Arp 72, een sterrenstelselpaar dat NGC 5996 (groot spiraalstelsel) en NGC 5994 (zijn kleinere metgezel, linksonder in de afbeelding) omvat. De kleurenafbeelding is gemaakt van afzonderlijke opnamen in de zichtbare en infrarode gebieden van het spectrum met Hubble’s Advanced Camera for Surveys (ACS) en de Dark Energy Camera (DECam), die is gemonteerd op NSF’s Víctor M. Blanco 4-meter telescoop op Cerro Tololo Inter-Amerikaans observatorium in Chili. Er werden vier filters gebruikt om verschillende golflengten te bemonsteren. De kleur is het resultaat van het toekennen van verschillende tinten aan elk monochromatisch beeld dat aan een afzonderlijk filter is gekoppeld. Beeldcredits: NASA / ESA / Hubble / L. Galbany / J. Dalcanton / Dark Energy Survey / DOE / FNAL / DECam / CTIO / NOIRLab / NSF / AURA.

Het Arp 72 systeem bevindt zich op een afstand van ongeveer 160 miljoen lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Slang – Serpens. Arp 72 bestaat uit het vreemd gevormde spiraalsterrenstelsel NGC 5996 en het kleinere, minder vervormde spiraalsterrenstelsel NGC 5994.

NGC 8996 werd voor het eerst gezien op 21 maart 1784 door de Britse astronoom William Herschel. NGC 5994 werd gevonden op 9 maart 1851 door de Ierse astronoom Bindon Stoney.

De kernen van deze sterrenstelsels zijn ongeveer 67.000 lichtjaar van elkaar verwijderd. De kleinste afstand tussen de sterrenstelsels bedraagt ongeveer 40.000 lichtjaar.

Alhoewel dit nog steeds klinkt als grote afstanden is het op galactische schaal niet zo. Ter vergelijking, de afstand tussen de Melkweg en zijn naaste buur, de Grote Magelhaanse Wolk, bedraagt ongeveer 163.000 lichtjaar.

Gezien dit gegeven, in combinatie met het feit dat NGC 5996 qua grootte ongeveer vergelijkbaar is met de Melkweg, is het niet verrassend dat NGC 5996 en NGC 5994 met elkaar interageren.

In feite zou de interactie er de oorzaak van kunnen zijn dat de spiraalvorm van NGC 5996 is vervormd en blijkbaar in de richting van NGC 5994 is getrokken.

Het leidde ook tot het ontstaan van de zeer lange en zwakke staart van sterren en gas die van NGC 5996 afboog naar de rechterbovenhoek van de afbeelding.

Deze getijdenstaart is een veel voorkomend fenomeen dat optreedt wanneer sterrenstelsels dicht bij elkaar komen, zoals te zien is in verschillende Hubble-afbeeldingen.

Meer informatie

Eerste publicatie: 1 april 2024
Bron: sci-news/NASA/ESA