Hubble Space Telescope fotografeerde NGC 3274
Astronomen hebben met behulp van de Hubble Space Telescope nieuwe opnames gemaakt van het spiraalstelsel NGC 4941.

NGC 4941 bevindt zich op een afstand van ongeveer 47 lichtjaar van de Aarde in de richting van het sterrenbeeld Maagd – Virgo. Het sterrenstelsel heeft een doorsnede van ongeveer 60.000 lichtjaar.
Het werd op 24 april 1784 voor het eerst gerapporteerd door de Britse astronoom William Herschel NGC 4941 is lid van twee groepen sterrenstelsels: de NGC 4941-groep en de NGC 4697-groep.
Omdat dit sterrenstelsel kosmisch gezien dichtbij is kunnen de scherpe instrumenten van de Hubble prachtige details onderscheiden, zoals individuele sterrenhopen en filamentaire wolken van gas en stof, aldus de Hubble-astronomen.
De Hubble-gegevens die zijn gebruikt om deze afbeelding te maken zijn verzameld als onderdeel van een waarneemprogramma dat de stervorming en stellaire feedbackcyclus in nabijgelegen sterrenstelsels onderzoekt.
Wanneer sterren zich vormen in dichte, koude gasklonten, beginnen ze hun omgeving te beïnvloeden. Sterren verwarmen en roeren de gaswolken waarin ze worden geboren op door wind, sterlicht en – uiteindelijk, voor massieve sterren – door te exploderen als supernovae.
Deze processen worden gezamenlijk stellaire feedback genoemd en ze beïnvloeden de snelheid waarmee een sterrenstelsel nieuwe sterren kan maken.
Zoals blijkt zijn sterren niet de enige entiteiten die feedback geven in NGC 4941, aldus de astronomen. In het hart van dit sterrenstelsel ligt een actieve galactische kern (AGN) – een superzwaar zwart gat dat zich tegoed doet aan gas.
Terwijl het zwarte gat gas uit zijn omgeving verzamelt, wervelt het gas in een super verhitte schijf die fel gloeit op golflengtes in het elektromagnetische spectrum.
Net als sterren – maar dan op een veel grotere schaal – vormen actieve galactische kernen hun omgeving door winden, straling en krachtige jets, waardoor niet alleen de stervorming verandert, maar ook de evolutie van het sterrenstelsel als geheel.
De opname is vrijgegeven als Hubble Picture of the Week 13-2025.
Eerste publicatie: 31 maart 2025
Bron: sci-news