Astronomisch Nieuws

Hubble Space Telescope fotografeert het spiraalvormige sterrenstelsel NGC 2775

NGC 2775 gefotografeerd door de Hubble Space Telescope
De opname van de Hubble toont een vlekkerig spiraalvormig sterrenstelsel dat we kennen als NGC 2775. De afbeelding is samengesteld uit opnames gemaakt met de Wide Field Camera 3 (WFC3) in zichtbaar licht, ultraviolet licht en nabij infrarood licht en is gebaseerd op basis van gegevens die met vijf verschillende filters zijn verkregen. Credit: NASA/ESA/Hubble/J. Lee/PANG-HST Team

 

NGC 2775 bevindt zich in het sterrenbeeld Cancer – Kreeft. Het sterrenstelsel is ongeveer 67 miljoen lichtjaar van ons verwijderd. NGC 2775 werd op 19 december 1783 ontdekt door de Engelse astronoom William Herschel.

Het sterrenstelsel maakt deel uit van de Antlia-Hydra Wolk van sterrenstelsels en het is het belangrijkste lid van een kleinere groep sterrenstelsels die we de NGC 2775-groep noemen.

Het is ook bekend als LEDA 25861 en UGC 4820. NGC 2775 heeft een doorsnede van ongeveer 80.000 lichtjaar en het is geclassificeerd als een vlekkerig spiraalvormig sterrenstelsel. Volgens Hubble-astronomen duiden de vlekkerige/vlokkerige spiraalarmen erop dat de er in de recente geschiedenis van het sterrenstelsel relatief weinig stervorming heeft plaatsgevonden.

Het centrum van het sterrenstelsel wordt gedomineerd door een ongebruikelijk grote en relatief lege galactische uitstulping. Hier is vindt nauwelijks nog stervorming plaats want al het gas is lang geleden al omgezet tot sterren.

In de complexe veervormige spiraalarmen schijnen miljoenen heldere, jonge blauwe sterren en komen er banen voor van donker stof. Astronomen denken dat complexen van hete blauwe sterren zorgen voor stervorming in nabije gaswolken. De veerachtige spiraalpatronen van de armen ontstaan door het schuiven van gaswolken tijdens de draaiing van het sterrenstelsel.

Het spiraalvormige karakter van de vlokken contrasteert met de zogenaamde “Grand Design” sterrenstelsels die een opvallende, goed gedefinieerde spiraalarmen hebben.

Eerste publicatie: 30 juni 2020
Bron: Sci-News