Astronomisch Nieuws

Hubble Space Telescope fotografeert sterrenstelsel met meerdere ringen

NGC 2377 in het sterrenbeeld Lynx
Deze Hubble opname toont het spiraalstelsel NGC 2377. De kleurenopname is een samenvoeging van opnames in zichtbaar licht en infrarood en is gemaakt met de Wide Field Planetary Camera 3 (WFPC3). Er werden vijf verschillende filters gebruikt. Credit: NASA / ESA / Hubble / J. Greene.

De Hubble Space Telescope heeft een mooie opname gemaakt van het spiraalstelsel NGC 2273 in het sterrenbeeld Lynx.

NGC 2273 bevindt zich op een afstand van ongeveer 93,6 miljoen lichtjaar in het sterrenbeeld Lynx. Het sterrenstelsel is ook bekend als LEDA 19688, Mrk 620 en UGC 3546. Het sterrenstelsel heeft een doorsnede van ongeveer 100.000 lichtjaar.

NGC 2273 werd op 15 september 1867 ontdekt door de Zweedse astronoom Nils Christoffer Bunér. Het is het helderste sterrenstelsel van een groep die bekend is als de NGC 2273 groep van sterrenstelsels.

Op het eerste gezicht lijkt NGC 2273 een doodnormaal spiraalstelsel met twee armen die vanuit een centrale balk van sterren en materie komen. Maar in feite bevinden er zich ringen in deze spiraalarmen: spiralen in een spiraal. Deze vorm staat bekend als een multi-ring structuur.

NGC 2273 heeft een binnenste ring en twee buitenste pseudoringen.

Ringen ontstaan wanneer de spiraalvormige armen van een melkwegstelsel lijken rond te draaien om elkaar bijna te sluiten, daarnaast is er ook sprake van kosmisch perspectief.

De twee pseudo ringen van NGC 2273 worden gevormd door twee draaiende sets van spiraalvormige armen die samenkomen, en de binnenste ring door twee boogvormige structuren die zich dichter bij het centrum van het stelsel bevinden en die op een gelijkaardige manier met elkaar verbonden zijn.

De ringen zijn niet de enige aparte kenmerken van dit sterrenstelsel. NGC 2273 is ook een Seyfertstelsel, een sterrenstelsel met een enorm heldere kern.

Het centrum van een dergelijk sterrenstelsel wordt aangedreven door een supermassief zwart gat en kan met gemak helderder zijn dan een heel sterrenstelsel zoals ons eigen Melkwegstelsel.

Eerste publicatie: 13 april 2020
Bron: NASA