Hubble Space Telescope opnieuw in de problemen

Hubble Space Telescope
Hubble
Photo: NASA

Het Hubble Space Telescope team heeft vanwege hardware problemen tijdelijk het gebruik van de Wide Field camera 3 opgeschort.

Voor het geval er problemen zijn is de camera uitgerust met een reservesysteem dus men neemt aan dat de camera nog bruikbaar is maar het is wel het tweede hardware probleem binnen enkele maanden waar de Hubble Space Telescope mee te maken heeft.

Afgelopen dinsdag twitterde NASA voor het eerst over de problemen. Daarna zijn er geen updates meer geweest.

De Hubble bevat verschillende instrumenten die ontworpen zijn om de sterrenhemel te bestuderen. De Wide Field Camera 3 is vermoedelijk wel de meest bekende omdat deze opnames maakt in zichtbaar licht. De camera werd tijdens een servicemissie in 2009 door astronauten geïnstalleerd. De camera verving de Wide Field and Planetary camera 2, de camera die de beroemde “Pillars of Creation”-foto maakte.

De nu opgetreden storing volgt na de uitval van een van de zes gyroscopen in oktober 2018. NASA wist die gyroscoop weer werkende te krijgen door ‘m te resetten en op en neer te bewegen.

Deze storingen tonen wel aan dat de Hubble duidelijk aan het verouderen is. De laatste servicemissie in 2009 was bedoeld om de telescoop tot 2013 werkende te houden maar 5 jaar later werkt de telescoop nog steeds en maakt nog steeds schitterende foto’s van het heelal. NASA probeert de telescoop nu tot 2025 werkende te houden. De opvolger van de Hubble, de James Webb Space Telescope zal op zijn vroegst in 2021 gelanceerd worden.

De overheid in de Verenigde Staten draait momenteel minimaal maar dat heeft geen effect bij de pogingen de camera weer online te krijgen. De mensen die nodig zijn voor troubleshooting zijn aanwezig en al aan de slag, volgens een woordvoerder van de NASA.

Laten we hopen dat het probleem snel onder controle is en de Wide Field camera 3 weer snel online is.

Bron: NASA/Gizmodo

Eerste publicatie: 10 januari 2019