Astronomisch Nieuws

Hubble Telescoop fotografeert de bolhoop Terzan 7

Terzan-7 in Sagittarius
Deze Hubble-foto toont de bolhoop Terzan 7 die zich op een afstand van ongeveer 75.000 lichtjaar van de Aarde bevindt. (credit: Hubble Space Telescope/NASA/ESA)

De bolhoop Terzan 7 is vernoemd naar de Frans-Armeense astronoom Agop Terzan. Hij ontdekte de bolhoop in 1968. Het is een compacte bal van sterren die zich op een afstand van ongeveer 75.000 lichtjaar van de Aarde bevindt. Aan de andere kant van ons sterrenstelsel. Vergeleken met andere bolhopen is het een eigenaardige bolhoop die de moeite waard is om door astronomen bestudeerd te worden.

Er is bewijs dat Terzan 7 ooit deel heeft uitgemaakt van het Sagittarius Dwergsterrenstelsel. Dit mini-sterrenstelsel, dat een begeleider is on ons eigen sterrenstelsel is in 1994 ontdekt. Het dwergsterrenstelsel is momenteel in botsing met ons eigen sterrenstelsel en zal er te zijner tijd helemaal mee versmelten.

Astronomen hebben nog niet zo heel erg lang geleden ontdekt dat de sterren van Terzan 7 allemaal op ongeveer hetzelfde moment zijn gevormd. De sterren zijn allemaal ongeveer 8 miljard jaar oud. Dit is relatief jong voor sterren in een bolhoop. Daarnaast is het ongebruikelijk dat de sterren allemaal ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Waarnemingen van andere bolhopen van on sterrenstelsel en bij andere sterrenstelsels duiden er op dat er minstens twee generaties sterren in voorkomen.

Men denkt dat de vorming van bolhopen in dwergsterrenstelsels op een andere manier plaats vindt waardoor ze een andere samenstelling hebben. Andere astronomen suggereren dat bolhopen zoals Terzan 7 slechts massa hebben om één generatie sterren te vormen of dat de jonge leeftijd van de bolhoop heeft voorkomen dat er een tweede generatie sterren kon ontstaan.

Gegevens:

  • Naam: Terzan 7 (Ter 7)
  • Sterrenbeeld: Sagittarius
  • Visuele Helderheid: magnitude 12.0
  • Schijnbare grootte: 7.3′
  • Doorsnede: 320 lichtjaar

 

Bron: Hubble Space Telescope, 10 februari 2014