Astronomisch Nieuws

Hubble telescoop na een maand back in business

Hubble Space Telescope
Hubble, Photo: NASA

De Hubble Space Telescope is back in business. Het is NASA afgelopen vrijdag gelukt om over te schakelen naar een back-up computer. De beroemde telescoop heeft ongeveer een maand in veilige mode gestaan.

Op 13 juni 2021 werd de Hubble in veilige mode gezet nadat een oude computer die de wetenschappelijke instrumenten van de telescoop aanstuurt, dienst weigerde. Nu, na een maand van zoeken naar oplossingen is NASA er in geslaagd om de oude telescoop weer werkende te krijgen. De problemen werden vermoedelijk veroorzaakt door de Power Control Unit (PCU) van de telescoop.

Nu de Hubble dankzij zijn back-up hardware weer online is zal het Hubble team de telescoop nauwgezet in de gaten houden om er zeker van te zijn dat alles correct functioneert.

Bij de overstap naar de back-up hardware bracht het Hubble team de back-up PCU online, alsmede ook de back-up Command Unit/Science Data Formatter (CU/CDF) die zich aan de andere kant van de Science Instrument en Command & Data Handling (SI C&DH) eenheid bevindt. De PCU verdeelt de stroom naar de SI C&DH terwijl de CU/SDF formatteert en vervolgens gegevens en opdrachten door de hele telescoop stuurt.

Om de telescoop te laten functioneren werden ook andere delen van de hardware overgezet naar hun back-upversie. Nadat dit was gebeurd werd de back-up van de beruchte gecrashte computer ingeschakeld en geladen met vluchtsoftware en kwam de Hubble terug in zijn normale bedrijfsmode.

Naast het monitoren van de telescoop en de “nieuwe” hardware na deze wijzigingen is het Hubble-team ook begonnen met het weer online brengen van de wetenschappelijke instrumenten.

Het gaat meer dan een dag duren alvorens alle instrumenten weer online zijn. De instrumenten worden een voor een ingeschakeld en volledig gecontroleerd voordat het volgende wordt ingeschakeld. Als alle instrumenten uit veilige mode zijn gehaald zal het Hubble team beginnen met ze te kalibreren waarna het wetenschappelijke programma zal worden hervat.

Het is niet voor het eerst dat de Hubble met technische problemen heeft te maken. De telescoop werd in 1990 aan boord van de spaceshuttle Discovery naar de ruimte gebracht en heeft sinds 2009 geen servicebeurt meer gehad. Ondanks enkele technische problemen en een afwijking in de hoofdspiegel die in 1993 werd hersteld, heeft de telescoop gezorgd voor een constante stroom van belangrijke wetenschappelijke resultaten en schitterende foto’s van het heelal.

 

Eerste publicatie: 17 juli 2021
Bron: space.com/NASA