Astronomisch Nieuws

Hubble ziet de dans van twee sterrenstelsels

Het Hubble-team heeft een schitterende afbeelding vrijgegeven van twee op elkaar inwerkende sterrenstelsels die gezamenlijk bekend staan als Arp-Madore 608-333.

 het sterrenstelselpaar Arp-Madore 608-333
Deze Hubble-afbeelding toont het sterrenstelselpaar Arp-Madore 608-333. Het kleurenbeeld is samengesteld uit nabij infrarode en optische waarnemingen van de Advanced Camera for Surveys (ACS) van de Hubble en de Dark Energy Camera (DECam) op de Victor M. Blanco 4-meter telescoop. Er werden vier filters gebruikt om verschillende golflengtes te bekijken. De kleur is het resultaat van het toewijzen van verschillende tinten aan elk monochromatisch beeld dat is gekoppeld aan een afzonderlijk filter. Credit: NASA / ESA / Hubble / Dark Energy Survey / DOE / FNAL / DECam / CTIO / NOIRLab / NSF / AURA / J. Dalcanton.

Deze twee sterrenstelsels zijn gecatalogiseerd als ARP-Madore 608-333 (AM 608-333) in de Arp-Madore Catalogue of Southern Peculiar Galaxies and Associations.

Het duo bevindt zich in de richting van het sterrenbeeld Duif – Columba. Het zijn de spiraalvormige sterrenstelsels ESO 364-35 (links) en ESO 364-36 (rechts).

Hoewel ESO 364-35 en ESO 364-36 sereen en onverstoorbaar lijken vervormen de twee elkaar op subtiele wijze door een wederzijdse zwaartekrachtsinteractie die beide sterrenstelsels verstoort en vervormt.

Het paar werd gevangen als onderdeel van een poging om een archief van interessante doelen op te bouwen voor meer gedetailleerde toekomstige onderzoeken met de Hubble, telescopen op de grond en de James Webb Telescope.

Om dit archief op te bouwen hebben astronomen bestaande astronomische catalogi doorzocht op zoek naar een lijst met doelen verspreid over de nachtelijke sterrenhemel.

Door dit te doen hoopten ze objecten op te nemen die al als interessant waren geïdentificeerd en die Hubble gemakkelijk zou kunnen waarnemen, ongeacht in welke richting het zich bevond.

Beslissen hoe Hubble-waarneemtijd wordt toegekend is een langdurig, competitief en moeilijk proces en de waarnemingen worden zo toegewezen dat elke laatste seconde van de beschikbare Hubble-tijd wordt gebruikt.

Er is echter een kleine maar aanhoudende fractie van tijd – ongeveer 2-3% – die ongebruikt blijft terwijl Hubble naar nieuwe doelen wijst.

Momentopnameprogramma’s, zoals degene die Arp-Madore 608-333 heeft vastgelegd bestaan om deze leemte op te vullen en te profiteren van de momenten tussen langdurige waarnemingen.

Naast het maken van prachtige afbeeldingen zoals deze stellen snapshotprogramma’s astronomen in staat om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen met de Hubble telescoop.

Eerste publicatie: 5 oktober 2022
Bron: Sci-News