Hubble’s foto voor de feestdagen

RS Puppis, gefotografeerd door de Hubble Space Telescope
NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA) – Hubble/Europe Collaboration; Acknowledgement: H. Bond (STScI and Pennsylvania State University)

Deze feestelijke foto die is gemaakt door de Hubble Space Telescope doet ons denken aan een feestkrans gemaakt van sprankelend licht. In het centrum zien we de ster RS Puppis die is omgeven door een ragfijne cocon van stof dat licht reflecteert van de glinsterende ster. De ster heeft een massa van 10 zonsmassa en is 200 * zo groot.

RS Puppis wordt met een periode van zes weken helderder en weer zwakker. Het is een van de helderste sterren in de klasse van de Cepheïde-veranderlijke sterren die we kennen. De gemiddelde intrinsieke helderheid is ongeveer 15.000 * die van de Zon. De ster bevindt zich aan de zuidelijke sterrenhemel in het sterrenbeeld Puppis – Achtersteven.

De nevel verandert in helderheid in hetzelfde ritme als het licht van de Cepheïde-ster. De Hubble Space Telescope heeft een serie foto’s gemaakt van de lichtflitsen die zich door de nevel voortbewegen. Een fenomeen dat astronomen een “lichtecho” noemen. Licht reist zo snel dat de afstand tussen de Aarde en de Maan in iets meer dan een seconde is overbrugd maar de nevel is zo groot dat het gereflecteerde licht gefotografeerd kan worden als het door de nevel reist.

Door het bestuderen van de helderheidsfluctuaties van RS Puppis zelf en het vastleggen van de zwakke reflecties van de lichtpulsen die door de nevel bewegen, hebben astronomen deze lichtecho’s kunnen meten en behoorlijk nauwkeurig de afstand tot RS Puppis kunnen bepalen. De afstand tot RS Puppis is vastgesteld op 6500 lichtjaar (met een marge van slechts één procent).

Bron: NASA/STScI

 

eerste publicatie: 24 december 2018