Pluto

IAU kent structuren op Charon een naam toe

Charon, de grootste maan van Pluto
De donkere poolkap van Charon is op deze opname duidelijk te zien. De foto is gemaakt door de New Horizons op 13 juli 2015 vanaf een afstand van 466.000 kilometer (credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

In 2015 maakte de New Horizons als eerste ruimtesonde een scheervlucht langs Pluto. Naast onderzoek van de atmosfeer, de geologie en de manen maakte de New Horizons ook voor het eerst duidelijke foto’s van het oppervlak van Pluto en zijn grootste maan Charon. Dankzij deze duidelijke foto’s kunnen wetenschapper smeer leren over het ontstaan en de evolutie van Pluto en zijn manen.

Deze duidelijke foto’s maken het ook mogelijk om ze een naam te geven. Onlangs heeft de Working Group for Planetary System Nomenclature van de Internationale Astronomische Unie een twaalftal namen officieel erkent. Deze namen werden door het New Horizons team voorgesteld en eren legendarische onderzoekers en futurologen, zowel echte als fictieve. Onder de namen o.a. de sciencefiction schrijvers Arthur C. Clarke en Octavia Butler.

Buiten dat Charon de grootste maan van Pluto is, is het ook een van de grotere objecten in de Kuiper gordel. Vanwege de grootte draait Charon niet precies om Pluto heen. In werkelijkheid bevindt het barycenter van het Pluto-Charon systeem zich buiten Pluto en dat betekent dat de twee objecten in feite om elkaar heen draaien. De New Horizons heeft heel veel verschillende structuren op Charon vastgelegd waaronder valleien, diepe spleten en kraters

Tijdens een campagne in 2015 werd het publiek in de gelegenheid gesteld om namen voor te stellen voor de verschillende structuren op Charon. Deze namen werden onofficieel al een tijd gebruikt door het onderzoeksteam. Het New Horizons team diende ook zijn eigen voorstellen in en maakte daarbij ook gebruik van een databank met namen die al voor de scheervlucht in 2015 actief was.

De namen die uiteindelijk werden geselecteerd eren ontdekkingsreizigers, onderzoekers, wetenschappers maar ook uitdagende reizen en mysterieuze bestemmingen. Zo eerst Butler Mons de sciencefiction schrijfster Octavia E. Butler die als eerste sciencefictionschijfster de McArthurprijs won.

Clarke Montes eert Sir Arthur C. Clarke, de beroemde schrijver en futuroloog die o.a. medeauteur is van 2001: A Space Odyssey (waarvan later een serie boeken verscheen van zijn hand). Stanly Kubric was de producent en regisseur van deze film en naar hem is Kubric Mons vernoemd. Verschillende kraters zijn vernoemd naar fictieve karakters uit beroemde verhalen en folklore.

De Revati krater is vernoemd naar de hoofdfiguur uit het geschreven Hindoe epos “Mahabharata”. En de Nasreddin krater is vernoemd naar de hoofdrolspeler in vele folkloristische verhalen die in het Midden-Oosten, delen van Azië en het zuiden van Europa worden verteld. De Nemo krater is vernoemd naar kapitein Nemo van de onderzeeër Nautilus uit de boeken “Twintig duizend mijlen onder zee” uit 1870 en “Het Mysterieuze Eiland” uit 1874 van Jules Verne.

De Pirx krater is vernoemd naar de hoofdpersonage uit een serie korte verhalen van de Russische science-fictionschrijver Stanislav Lemme en de Dorothy krater heeft zijn naam te danken aan de hoofdrolspeelster uit de “Tovenaar van Oz”.

Het is ondertussen drie jaar geleden dat de New Horizons zijn legendarische scheervlucht langs Pluto en zijn manen maakte maar nog steeds zijn wetenschappers dagelijks bezig met het bestuderen van de berg informatie die destijds is verzameld. In de nabije toekomst zal de New Horizons een nieuwe scheervlucht maken langs twee objecten in de Kuipergordel.

Op 1 januari 2019 staat een ontmoeting op het programma met het Kuiper gordelobject 2014 MU69 (bijnaam Ultima Thule). Dit object zal het meest primitieve object zijn dat ooit door een ruimtesonde is bezocht en daarnaast is het ook de meest verre ontmoeting die we tot nu toe in ons ruimteonderzoek zullen hebben met een ander object.

Meer informatie over de naamgevingen: IAU

Eerste publicatie: 14 april 2018
Bron: universetoday, IAU

Meer over Pluto