Ruimtevaartnieuws

India bereidt lancering eerste ruimtesonde voor die de zon gaat bestuderen

India maakt zich op voor zijn allereerste missie om de Zon te bestuderen, die naar verwachting begin september zal worden gelanceerd.

India's Aditya-L1 zon-bestuderende ruimtevaartuig
Een ruimtevaartuig bedekt met goudfolie zit in een groot magazijnachtig gebouw met gele muren. India’s Aditya-L1 zon-bestuderende ruimtevaartuig, gebouwd in het U R Rao Satellite Centre, is aangekomen bij het Satish Dhawan Space Centre voorafgaand aan een geplande lancering begin september 2023. (Afbeelding: VDOS / URSC / ISRO)

De ruimtesonde, Aditya-L1 (“Aditya” betekent “zon” in het Sanskriet), is aangekomen op zijn lanceerbasis op het eiland Sriharikota aan de oostkust van India.

De Indian Space Research Organisation (ISRO), India’s nationale ruimtevaartorganisatie die deze missie uitvoert, deelde de eerste foto van de ruimtesonde op 13 augustus op X.

Alhoewel de Zon al lang wordt bestudeerd zijn wetenschappers nog steeds verbaasd over hoe de buitenste atmosferische laag, bekend als de corona, zo heet wordt – ongeveer 1 miljoen graden Celsius, heter dan het oppervlak van de Zon. Onderzoekers weten weinig over wat zich precies op de Zon ontvouwt voordat deze zonnevlammen en enorme plasmawolken genaamd coronale massa ejecties (CME’s) in de ruimte loslaat – en soms naar de Aarde – en hoe CME’s versnellen tot enorme snelheden dicht bij de schijf van de Zon.

Wetenschappers hopen dat Aditya-L1 enkele aanwijzingen zal geven over deze decennia-oude mysteries.

Hoewel ISRO nog geen lanceerdatum voor de missie heeft aangekondigd wordt verwacht dat de ruimtesonde in de eerste week met behulp van een viertrapsraket zal worden gelanceerd.

De raket, bekend als de Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C57), zal de sonde eerst in een stabiele, cirkelvormige baan om de Aarde brengen. zodra wetenschappers er zeker van zijn dat de zeven instrumenten aan boord de lancering in goede staat hebben overleefd, zal de cirkelvormige baan van de sonde worden uitgerekt tot een eivormige baan waarna zijn vier maanden durende reis naar zijn eindbestemming zal beginnen.

De ruimtetelescoop zal uiteindelijk naar een parkeerbaan in de ruimte gaan op een afstand van ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de Aarde vanwaar de ruimtesonde een ononderbroken zicht krijgt op de Zon. Deze kosmische buitenpost, bekend als het Aarde-Zon Lagrange punt L1, is ook de thuisbasis van de SOHO (Solar and Heliospheric Observatory van de NASA en de ESA die al sinds 1996 de Zon in de gaten houdt.

Van de zeven instrumenten aan boord van Aditya zijn er vier gewijd aan het direct bekijken van de Zon. Deze omvatten twee röntgenspectrometers die de eigenschappen van zonnevlammen zullen bestuderen, een coronagraaf die continue beelden van de Zon zal maken om fakkels op de Zon te detecteren en een vierde instrument om de straling van de Zon te meten.

Van de resterende drie wetenschappelijke instrumenten zijn er twee uitgerust om de zonnewind en zijn componenten te bestuderen, terwijl de derde een magnetometer is om magnetische velden te meten op de positie van de ruimtesonde in L1.

De Aditya-L1 kost bijna 3,8 miljard roepies (ongeveer 45 miljoen euro) kost en al 15 jaar in de maak, is de tweede gedenkwaardige lancering van India dit jaar. Vorige maand steeg de Chandryaan-3 op van Sriharikota om op 23 of 24 augustus een zachte landing op de Maan uit te voeren.

Eerste publicatie: 17 augustus 2023
Bron: ISRO/space.com