India lanceert volgende week 104 satellieten in één keer

Indiase PSLV-raket
lancering van een Indiase PSLV-raket. Credit: ISRO

India wil de volgende week een historisch record vestigen door 104 satellieten in één keer te lanceren. Van de 104 zijn er 101 van buitenlandse komaf. De lancering staat gepland voor 15 februari 2017 en zal plaats vinden vanaf de lanceerbasis Sriharikota in de deelstaat Andrha Pradesh.

De satellieten worden omstreeks 9 uur Indiase tijd gelanceerd in een zon-synchrone baan ongeveer 500 kilometer boven de Aarde, aldus een Indiase woordvoerder van ISRO.

Het gaat om aardobservatiesatellieten waarvan er drie van India zijn, 88 uit de Verenigde Staten komen en de rest is afkomstig uit Israël, Kazachstan, Nederland, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten.

De satellieten worden gelanceerd met een 320 ton zware Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C37). Ze hebben een gezamenlijk gewicht van 1500 kilogram waarvan de Cartosat-2 650 kilogram in beslag neemt en de beide nano-satellieten IA en IB elk 15 kilogram zwaar zijn.

Ofschoon het Indiase ruimtevaartagentschap op 22 juni 2016 al eens 20 satellieten in één keer lanceerde overtreft de lancering van 104 satellieten het record van 37 satellieten in één keer uit juni 2014 en de 29 satellieten van de NASA uit 2013.

 

Eerste publicatie: 7 februari 2017
Bron: Indo-Asia News Service

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.