Ruimtevaart

India lanceert zijn eerste ruimtetelescoop

De Indiase AstroSat
AstroSat is India’s eerste ruimtetelescoop. (Credit: ISRO)

India heeft maandag 28 september zijn eerste high-tech telescoop in een baan om de Aarde gebracht. Het is de volgende stap van India in zijn ambitieuze ruimtevaartprogramma.

De ruimtetelescoop heet AstroSat en werd samen met zes buitenlandse satellieten gelanceerd vanaf de lanceerbasis Sriharikota. Precies 20 minuten na de lancering werd AstroSat door de raket in zijn geplande baan geplaatst.

De lancering vond plaats één jaar nadat India het eerste Aziatische land werd dat succesvol een verkenner naar Mars lanceerde waarbij de grote rivaal China werd verslagen.

De onbemande verkenner draait nog steeds rond in een baan om Mars en kostte slechts een fractie van de verkenners die door de Verenigde Staten en Rusland werden gelanceerd.

Astrosat draait op een hoogte van 650 kilometer om de Aarde en heeft een kleine röntgentelescoop aan boord. De bedoeling is dat de telescoop onderzoek doet naar zwarte gaten en magnetische velden van sterren.

AstroSat is gebouwd voor 1,8 miljard rupee (24 miljoen euro). Lokale Indiase media hebben de AstroSat al vergeleken met de beroemde Hubble telescoop maar deze vergelijking gaat toch wel enigszins mank. AstroSat is veel kleiner dan de Hubble en gaat maximaal ongeveer vijf jaar mee.

De raket had ook zes buitenlandse satellieten aan boord waaronder de eerste satelliet uit de Verenigde Staten.

India is trots op zijn prestaties in de ruimte maar er is ook veel kritiek omdat het land veel geld steekt in ruimtevaart terwijl het land de grootste moeite heeft om zijn bevolking te voorzien van voldoende voedsel en bijvoorbeeld meer dan de helft van de bevolking niet de beschikking heeft over een fatsoenlijk toilet.

Bron: diverse persberichten, 28 september 2015